Hlavní obsah

Žádné tajné konto ve Švýcarsku nemám, brání se nařčení další francouzský ministr

Paříž

Vláda francouzského prezidenta Francoise Hollandea čelí dalšímu nařčení, že jeden z jejích ministrů má tajný účet v zahraničí. V nedávných dnech byl nucen tajné konto přiznat bývalý ministr financí a jako majitel dalšího takového účtu byl následně odhalen někdejší pokladník Hollandeovy socialistické strany. Nyní se v podezření ocitl také ministr zahraničí a expředseda vlády Laurent Fabius. Ten však v pondělí nařčení rozhodně odmítl.

Foto: Jason Reed, Reuters

Francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius

Článek

Fabius se ocitl v centru pozornosti kvůli článku v pondělním vydání deníku Libération s titulkem: „Aféra Fabius děsí Elysejský palác“. Libération se však omezil jen na připomínku, že záležitost s údajným tajným kontem zkoumá zpravodajský server Mediapart.

Právě Mediapart odhalil tajný švýcarský účet ministra financí Jeroma Cahuzaka. Ten to několik dnů popíral, než přiznal, že účet skutečně existuje a on na něm má uloženo 600 000 eur (zhruba 15,5 miliónu korun).

Šéf diplomacie Fabius v pondělí zdůraznil, že zpráva v Libération je zcela neopodstatněná a chce se bránit soudní cestou. „Důrazně popírám fámy, že mám bankovní konto ve Švýcarsku,“ uvedl ministr zahraničí v písemném prohlášení.

Fabius s Cahuzakem nejsou jediní, kdo se v souvislosti s tajným vyvedením peněz do zahraničí ocitli pod drobnohledem. Britský list The Guardian minulý týden oznámil, že se dostal k tisícům jmen majitelů účtů v daňových rájích. [celá zpráva]

Figuruje mezi nimi také bývalý pokladník vládní socialistické strany Jean-Jacques Augier, jenž zajišťoval i financování Hollandeovy prezidentské předvolební kampaně. Augier stanici BBC řekl, že nedělal nic ilegálního. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám