Hlavní obsah

Za velezradu poslal soud ruského vědce na sedm let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na sedm let poslal moskevský soud do vězení za velezradu oceňovaného ruského vědce pracujícího v oblasti vesmírného programu Vladimira Lapygina. Zločinu se dopustil tím, že předal do zahraničí tajné dokumenty, informovaly v pátek ruské agentury.

Foto: Profimedia.cz

Budova městského soudu v Moskvě

Článek

Lapygina, kterému je 76 let, vyšetřovatelé zadrželi v květnu loňského roku a od té doby byl z rozhodnutí soudu v domácím vězení.

Mluvčí městského moskevského soudu řekl agentuře AFP, že celý proces proti Lapyginovi byl veden v režimu „přísně tajné“. „Verdikt byl vynesen 6. září,“ uvedl mluvčí.

Vědec řadu let pracoval v Centrálním vědeckotechnickém strojírenském ústavu, který je hlavní výzkumnou institucí ruské kosmické agentury Roskosmos. Přednášel rovněž na Moskevské státní technické univerzitě Nikolaje Baumana. V roce 2014 byl za svou práci dokonce vyznamenán.

Podle nejmenovaného zdroje agentury Interfax byl Lapygin odsouzen za spolupráci s nejmenovanou asijskou zemí, které předal tajné dokumenty. Podle agentury AFP šlo o vojenské materiály údajně poskytnuté Číně.

Odsouzený si trest odpyká v nápravném zařízení s přísným režimem. Zdroj Interfaxu tvrdil, že vědec se k trestné činnosti přiznal a při vyšetřování spolupracoval s ruskou kontrarozvědkou FSB. Díky tomu prý dostal i relativně mírný trest, hrozilo mu prý 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám