Hlavní obsah

Za útok na německé vlaky dostal Iráčan doživotí

Vídeň

Vídeňský zemský soud ve čtvrtek uložil trest doživotního vězení 44letému Iráčanovi, kterého usvědčil jako neúspěšného atentátníka ve jménu teroristické organizace Islámský stát (IS). Muž v roce 2018 podle soudu v Německu podnikl čtyři pokusy o vykolejení rychlovlaků ICE, informovala agentura APA. Rozsudek ještě není pravomocný.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útoky ztroskotaly, protože nastražené dřevěné klíny vyztužené kousky kovu byly příliš krátké a ocelová lana napnutá přes koleje způsobila pouze silné záblesky a věcné škody, ale nevedly ke katastrofě a nikdo nebyl ani zraněn.

Odsouzený Kajsar A. chtěl vykolejit vlak ICE mimo jiné v říjnu 2018 na vysokorychlostní trati mezi Norimberkem a Mnichovem nebo také v prosinci téhož roku v Berlíně. Zadržen byl uprchlík loni koncem března ve svém bytě ve Vídni.

Ruští agenti překazili teroristické útoky Islámského státu

Evropa

K činům se přiznal, ale odmítl jejich souvislost s terorismem nebo úmysl zabíjet. Jeho obhájce tvrdil, že na sebe chtěl pouze upozornit a jeho cílem byl odchod zahraničních vojáků z Iráku.

Muž byl uznán vinným z vícenásobného pokusu o vraždu a z těžkého poškození cizí věci a z teroristického spolčení. Jeho 33letá spoluobžalovaná žena byla viny zproštěna. Státní zastupitelství ji přitom vinilo z toho, že se podílela na přípravách útoků a že svého muže při páchání skutků podporovala.

Muslimské hřbitovy se vzpírají a odmítají pohřbít atentátníka

Evropa

V souvislosti s činem byla loni na svobodě vyšetřována ještě další dvojice, která byla zadržena na pražském letišti. Dvojice však byla v Rakousku brzy pro nedostatek závažného podezření ze spáchání trestného činu propuštěna na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám