Hlavní obsah

Za úplatek by měla být stonásobná pokuta, navrhuje Medvěděv

Novinky, rei
Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv předstoupil v úterý v Kremlu před zástupce parlamentu a vlády, aby přednesl každoroční projev o stavu země. Prezident zdůraznil potřebu modernizace země, nastartování ekonomiky a zbavení se korupčníků.

Článek

Medvěděv navrhl, že by za přijetí úplatku mohla být pokuta ve výši stonásobku přijaté částky. „Ukázalo se, že ani hrozba 12 let vězení některé kriminálníky neodradí. Zdá se, že by pokuty mohly být efektivnější,“ řekl prezident a doplnil, že prostředníci při nezákonných transakcích by měli být taktéž pokutováni.

Medvěděv zopakoval, že je potřeba Rusko modernizovat. Uvedl, že v ekonomice je země z nejhorší stagnace venku. V letošním roce očekává růst ekonomiky okolo čtyř procent.

Podle prezidenta je třeba také nastartovat demografický růst, k čemuž by mohl stát přispět větší podporou rodin a přídavky na děti.

Plán společného štítu má být do deseti let

Ačkoliv se Medvěděv při svém v pořadí třetím vystoupení před zákonodárci a ministry tentokrát soustředil na domácí agendu, vyjádřil se i k zahraničně politickým záležitostem. O společném protiraketovém deštníku se západem prohlásil, že se na něm obě strany musí dohodnout v příštím desetiletí, jinak bude muset Moskva nasadit nové strategické zbraně.

„Buď dosáhneme dohody o raketové obraně a vytvoříme plnohodnotný společný mechanismus spolupráce, nebo toho nedosáhneme a začne nové kolo zbrojení,“ varoval Medvěděv.

Reklama

Výběr článků

Načítám