Hlavní obsah

Za úmrtí, která spustila pařížské výtržnosti, jsou stíháni policisté

Právo, Novinky, DPA, BBC, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzská justice začala stíhat dva policisty v souvislosti s úmrtím dvou výrostků na podzim 2005, které vedlo k rozsáhlým nepokojům na předměstích po celé zemi, a obvinila tyto strážce pořádku z neposkytnutí pomoci osobě v nebezpečí.

Článek

Mladíky z přistěhovalecké komunity ve věku 15 a 17 let usmrtil v říjnu 2005 elektrický proud, když se na pařížském předměstí Clichy-sous-Bois ukryli před policejním pronásledováním do transformátoru. Policejní vyšetřování potvrdilo, že chlapci byli stíháni, což zpočátku úřady popíraly.

Policisté - muž a žena - se nyní mají zodpovídat z toho, že chlapce na nebezpečném místě nechali a nevyrozuměli elektrárenskou společnost EdF o jejich přítomnosti v objektu. Policistům hrozí až pětileté vězení. V souvislosti s případem jsou stále vyslýcháni další tři strážci pořádku.

Tragédie vyústila v třítýdenní pouliční výtržnosti na příměstských sídlištích obývaných většinou přistěhovalci z muslimských zemí, zejména severní Afriky. Během nepokojů skupiny vandalů zapalovaly auta a popelnice a rozbíjely výkladní skříně, což vládu přimělo k razantním policejním zákrokům. V řadě míst musel být vyhlášen nouzový stav. Šlo o největší nepokoje ve Francii od studentské revolty v roce 1968.

Reklama

Související články

Nepokoje v ulicích Paříže trvají už týden

Ani sedmou noc v řadě nebyla pařížská předměstí ušetřena výtržností a střetů mezi skupinkami mládeže a pořádkovými silami. Agentura AFP uvedla, že násilnosti...

Výběr článků

Načítám