Hlavní obsah

Za smrtí Štefánika stáli Masaryk s Benešem, tvrdí Ficův kandidát

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Strana Směr-sociální demokracie slovenského premiéra Roberta Fica navrhla do správní rady Ústavu paměti národa Jána Hrubého, který v roce 2010 ve své bakalářské práci napsal, že „za smrtí generála Štefánika stáli Beneš a Masaryk“. Jak upozornil deník Sme, Hrubý na jiném místě uvedl, že smrt spoluzakladatele československého státu byla „zapříčiněna sestřelením letadla na základě souhlasu Beneše a Masaryka“.

Foto: Profimedia.cz

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (vlevo) s ministrem zahraničí a svým pozdějším nástupcem Edvardem Benešem

Článek

Hrubý napsal svou bakalářskou práci na téma Tomáš Garrigue Masaryk a slovenská otázka. Tvrdí, že nemá problém tuto práci a její závěry opětovně obhájit. „Nikdy jsem nenapsal, že to bylo s výslovným souhlasem Masaryka,“ dodal.

O tom, že pozdější Masarykův nástupce v prezidentském úřadě Edvard Beneš dal zavraždit Milana Rastislava Štefánika, v minulosti mluvil také předseda Slovenské národní strany Ján Slota.

Slovenský historik Milan Zemko říká, že tzv. zaručené zprávy o vraždě Štefánika se opírají o dopis napsaný Benešovou rukou, který byl nalezen po jeho smrti. Beneš v něm píše jednomu sociálně-demokratickému politikovi, že se Štefánikem se nadobro rozešel. Slovenští nacionalisté si podle Zemka dostatečně neuvědomují význam první Československé republiky, proto rozvíjejí nepodložené teorie o vraždě.

První československý ministr války Štefánik zemřel 4. května 1919 při leteckém neštěstí u Bratislavy. Nikdy se nepotvrdilo, že letadlo sestřelili. Příčinou havárie bylo pravděpodobně špatné počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám