Hlavní obsah

Ján Slota

Foto: Jan Koller, ČTK
Článek

Prostořeký slovenský nacionalista Ján Slota strávil dlouhá léta v primátorském křesle Žiliny a v poslaneckých lavicích za Slovenskou národní stranu (SNS). Proslul svými hrubými xenofobními názory a nevybíravým chováním.

Radikální slovenský politik s xenofobními názory Ján Slota nikdy nešel pro hrubé slovo daleko. Zarputile se pouštěl zejména do maďarské menšiny na Slovensku, svými výroky ale napadal i Romy, Židy, homosexuály, Spojené státy a několikrát se otřel i o Českou republiku.

Slota se narodil 14. září 1953 v obci Lietavská Lúčka nedaleko Žiliny. O politiku se začal absolvent Báňské fakulty Vysoké školy technické v Košicích zajímat po převratu, když do nového desetiletí vstoupil jako poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění. Do té doby dělal vedoucího destrukčního střediska v bratislavském podniku Demetal. V roce 1990 byl zvolen primátorem Žiliny a v čele čtvrtého největšího slovenského města strávil celkem čtyři volební období.

Prezidentská kandidatura nevyšla

Po rozdělení federace se stal Slota poslancem Národní rady, kde hájil nepřetržitě až do roku 2002 barvy Slovenské národní strany (SNS), již pomohl založit. Tehdy ovšem nastal uvnitř strany rozkol, jehož výsledkem bylo založení Pravé Slovenské národní strany stoupenci Jána Sloty. Ten se postavil do čela nové partaje a v roce 2002 se s ní zúčastnil parlamentních voleb.

Kvůli vnitrostranickému rozdělení se ale v daném volebním období do parlamentu nedostal ani jeden ze subjektů. Proto obě uskupení zahájila následujícího roku slučovací proces, na jehož konci se Slota vrátil do křesla obnovené SNS. Předsednický post zatím naposledy obhájil na stranickém sněmu v září 2010, a to navzdory propadu v parlamentních volbách.

Ačkoli počátkem roku 1999 Slota dementoval zprávy o jeho možné kandidatuře na prezidenta, byl v březnu toho roku Slovenskou národní stranou na tento post nominován. V prvním kole přímých prezidentských voleb však obdržel jen 2,5 procenta, což jeho cestu do čela státu utnulo.

Neomalená slova stranického předsedy

Během své dlouhé politické kariéry si Slota mnohokrát na všechny strany otevíral pusu, většinou ne právě vybíravým způsobem a často údajně v podroušeném stavu. Neváhal se pustit i do dvou stranických kolegyň, které nazval "neukojenými starými pannami". Šéfku maďarské diplomacie zase označil za "střapatou paní" a doporučil jí, aby se starala o svůj zevnějšek, jelikož prý připomíná Adolfa Hitlera.

V roce 1999 jej novináři údajně přistihli, jak opilý močí z terasy bratislavské restaurace, načež druhý den nedorazil na prezidentskou inauguraci. Rok předtím seděl ve voze, který nad ránem havaroval nedaleko Žiliny. On i jeho další tři spolucestujících přitom prý "jevili známky opilosti". Zřejmě v alkoholovém rauši před lety nadával policistce a českého prezidentského kandidáta a ekonoma Jana Švejnara po volebním neúspěchu údajně pod vlivem alkoholu nazval "hnojem".

Slota se v minulosti vyjádřil, že rozbití československých tajných služeb a zbavení se jejich nejkvalitnějších agentů bylo největší porevoluční „pitomostí“. Zásluhy o tento stav připsal "demokratu panu Havlovi". Později označil druhého československého prezidenta Edvarda Beneše za muže, jenž dal příkaz k zavraždění významného slovenského představitele Milana Rastislava Štefánika.

V roce 2010 se vyslovil proti plánovanému pochodu homosexuálů a lesbiček Bratislavou. "V ulicích hlavního města Slovenské republiky jsou nežádoucí element. Osobně nic nemám proti nemocným lidem, kteří mají homosexualitu vrozenou. Jen jsem přesvědčený, že by se jim neměl dávat takový prostor, že z nich pomalu děláme ty, co jsou takzvaně in," řekl Slota a dodal, že účastníky pochodu přijde osobně poplivat.

Rozpory se zákonem

V roce 2016 byl obviněn za ohrožení pod vlivem návykové látky, kdy v porsche naboural do auta jedoucího před ním. Po nehodě se odmítl podrobit dechové zkoušce, u soudu svou vinu přiznal. Okresní soud v Žilině mu uložil podmínku a zákaz řízení na šest let. Podle svědků jim navíc Slota na místě nehody nabízel úplatek, aby nezavolali policii.

Jen o rok později se dostal do křížku se zákonem znovu, a to kvůli obvinění z mravního ohrožování mládeže. V letech 2014 a 2015 se měl opakovaně setkávat v nočních klubech s nezletilými dívkami, měl před nimi sexuální narážky, popíjel před nimi alkohol i jim alkoholické nápoje platil. Před soudem stanul poté, co na něj dvě dívky ve věku 15 a 16 let podaly trestní oznámení.

Soud v Žilině mu v roce 2018 nepravomocně trestním příkazem uložil souhrnný podmíněný trest dvouletého vězení s tříletou zkušební dobou a zákaz řízení motorových vozidel na šest let. Zároveň soud zrušil dva předcházející odsuzující verdikty.

Maďarská otázka

Slotovi bývá připisováno prohloubení národnostní krize mezi majoritní společností a zhruba desetiprocentní maďarskou menšinou žijící na Slovensku. Za své neomalené výroky na adresu Maďarů dokonce čelil trestnímu stíhání.

Slovenskou armádu kdysi vyzval, aby se měla na pozoru před maďarskými vojsky, protože ta se podle něj už chystají na překročení hranice. "Nasedneme do tanků a srovnáme Budapešť, naši chlapci budou bojovat za svá území. Nedáme ani centimetr čtvereční těm hajzlům maďarským," prohlásil na mítinku v roce 1999.

Ve stejném projevu v rámci začleňování Slovenska do EU prohlásil: "My Slované musíme držet spolu. Jinak sem přijde nějaká Češka, která říká, že je Američankou, a dokonce ministryní zahraničních věcí, nějaká Albrightová, a nám Slovanům bude říkat, jací jsme debilové." I tehdy byl podle účastníků mítinku opilý.

Slota na sebe upozornil také jako autor výzvy Romům k vytvoření samostatného státu. "Ideální by bylo, kdyby se vytvořil nějaký samostatný státní útvar, kde by se toto etnikum mohlo uplatnit, protože jen oni si navzájem nejlépe rozumějí. Nikde na světě, kde kočují, nezapadli do komunit státotvorných národů," prohlásil v roce 2011.

Články k tématu

Slota chce referendem hájit slovenštinu

Opoziční Slovenská národní strana (SNS) zahájila petiční akci, kterou chce dosáhnout vypsání referenda o používání slovenštiny jako jediného úředního jazyka na...

Slota nařkl maďarské poslance z velezrady

Vládní Slovenská národní strana (SNS) požádá o zrušení Strany maďarské koalice (SMK) a strany Most-Hír, pokud se poslanci těchto stran zúčastní zasedání fóra...

Opilý Slota vulgárně nadával policistce

Předseda nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota hrubě urážel policistku u vjezdu do garáží parlamentu. Případ se stal před třemi týdny, ale...

Slota žádá oživení domobrany

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota žádá oživení domobrany, která původně vznikala koncem 90. let za vlády Vladimíra Mečiara.

Hlinka se otcem slovenského národa nestal

Andrej Hlinka se nestal otcem národa, jak si to přáli poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS). Slovenský parlament v pátek schválil zákon o zásluhách...

Štefánika dal zabít Beneš, tvrdí Slota

Podle předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty vydal příkaz k zavraždění někdejšího československého ministra obrany a spoluzakladatele...

Ve slovenských volbách uspěl Směr-SD

Nejvíce křesel šéfů radnic a obecních úřadů v sobotních komunálních volbách na Slovensku získal mezi stranami vládní Směr-SD, který bude reprezentovat 419...

SMK podala trestní oznámení na Jána Slotu

Strana maďarské koalice (SMK) podala trestní oznámení na předsedu vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Slotu. Reagovala tak na Slotova protimaďarská...

Robert Fico: Nejsme političtí sebevrazi

Slovenský premiér Robert Fico hovořil s Právem o programu nové slovenské koalice i o svém vztahu k Jiřímu Paroubkovi a o kritice ze strany evropských poslanců.

Ján Slota se srazil s protijedoucím autem

Předák nacionalistické a populistické Slovenské národní strany (SNS) a primátor Žiliny Ján Slota se v neděli večer srazil ve svém sportovním viperu...