Hlavní obsah

Za plyn budete v Evropě platit dvakrát víc, hrozí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský premiér Dmitrij Medveděv pohrozil Evropě zvýšením ceny plynu na dvojnásobek. Reagoval tak na rozhodnutí německého kancléře Olafa Scholze zastavit schvalování plynovodu Nord Stream 2.

Foto: Sauer Stefan, ČTK

Vyústění plynovodu Nord Stream 2 v Lubminu

Článek

„Německý kancléř Olaf Scholz rozhodl zastavit proces schvalování plynovodu Nord Stream 2. Dobrá. Vítejte ve skvělém novém světě, kde budou Evropané brzo platit 2000 eur za 1000 kubíků plynu,“ uvedl Medveděv na Twitteru.

V úterý ráno se cena za 1000 kubíků plynu pohybovala kolem 825 eur. Cena okolo 2000 eur byla na konci loňského roku, když se opakovaně obracel tok plynu v plynovodu Jamal.

Z Medveděvova vyjádření neplyne, jestli podle něj takto stoupne cena ruského plynu, nebo zda tuto cenu budou Evropané platit kvůli nedostatku plynu u jiných dodavatelů, pokud by Rusko přerušilo dodávky do EU.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Medveděv reagoval na rozhodnutí německé vlády o tom, že plynovod Nord Stream 2 nezíská povolení k provozu. Jde o reakci na ruskou agresi na Ukrajině – uznání separatistických republik a vyslání vojáků „mírové mise“ na Donbas.

Plynovod Nord Stream 2 spojuje Rusko a Německo po dně Baltu, ruský plyn má do Německa přepravovat přímo, a ne přes Ukrajinu a další tranzitní země. Plynovod je položený a před uvedením do provozu čeká na schválení německými úřady.

Po uznání republik na Donbase letí cena ropy i plynu nahoru

Evropa

Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropy a napětí kolem Ukrajiny vyvolalo obavy z přerušení dodávek.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopise pro energetickou konferenci v katarském městě Dauhá uvedl, že Rusko bude pokračovat v nepřetržitých dodávkách zemního plynu na světové trhy.

Putin: Maďarsko má pětkrát levnější plyn než zbytek Evropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám