Hlavní obsah

Za pád letadla s kadety na Ukrajině mohly lidské chyby i technika

– Kyjev

Za nedávný pád vojenského letounu s armádními piloty a kadety v Charkovské oblasti na Ukrajině může kombinace faktorů - včetně lidského selhání a technických problémů stroje. S výsledky vyšetřování leteckého neštěstí dnes seznámil ukrajinskou vládu vicepremiér a ministr pro strategická odvětví průmyslu Oleh Uruský, píše server RBK-Ukrajina.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z místa pádu ukrajinského letadla

Článek

Antonov An-26, na jehož palubě bylo dvacet kadetů ze školy vojenského letectva a sedmičlenná posádka, se zřítil 25. září při přistávacím manévru u města Čuhujiv v Charkovské oblasti. Po dopadu na zem začal hořet. Pouze dva lidé havárii přežili, jeden z nich později vážným zraněním podlehl.

Většina obětí pádu ukrajinského letounu byli studenti

Evropa

Vládní vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za pád letounu mohla kombinace několika faktorů. Hlavními důvody jsou podle Uruského systémová porušování letových pravidel a nedostatečná kontrola ze strany charkovské Univerzity ukrajinských vzdušných sil, píše server RBK-Ukrajina. Ministr dodal, že k neštěstí přispěly i technické problémy letounu či nedostatečné odborné školení posádky pro zvláštní situace.

An-26 je vojenské dopravní letadlo vyvinuté sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. Letoun, jenž se před měsícem zřítil, byl podle původních informací starý 43 let. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už krátce po nehodě nařídil zastavit provoz letadel tohoto typu, než se příčina vyšetří, a také prověřit stav veškeré vojenské techniky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Ukrajině se zřítil vojenský letounVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám