Hlavní obsah

Většina obětí pádu ukrajinského letounu byli studenti

Novinky, ČTK, Alex Švamberk, ven
Charkov
Aktualizováno

U ukrajinského Charkova se v pátek večer zřítil vojenský letoun. Antonov An-26 letěl na cestě z Kyjeva. Letoun havaroval při pokusu o přistání na letišti v Charkově a poté se vznítil. Dvacet pět lidí na palubě zemřelo, zbylí dva utrpěli vážná zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Ukrajině se zřítil vojenský letounVideo: Reuters

 
Článek

Transportní vojenský letoun podle informací portálu při pokusu o přistání vzplál. „Podle všeho si (pilot) spletl cestu s přistávací dráhou," řekl agentuře Interfax její zdroj. Podle ukrajinských úřadů šlo o cvičný let. Na místo neštěstí v sobotu dorazí prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nehoda se stala u dálnice spojující Kyjev s Charkovem.

Původní údaje o počtu mrtvých a zraněných v noci ukrajinské úřady upřesnily. Ze 27 lidí na palubě neštěstí nepřežilo 25 z nich, zbylý dva utrpěli velmi vážná zranění. Kromě posádky byli na palubě kadeti charkovské Univerzity ukrajinských vzdušných sil. Na místě jsou mrtví a zranění," potvrdilo velení ukrajinských vzdušných sil krátce po neštěstí.

Foto: National Police Of Ukraine, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil havárii na facebooku za „hroznou tragédii". Nařídil vytvořit vládní vyšetřovací komisi.

An-26 je vojenské dopravní letadlo vyvinuté sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. V provozu je také modifikace pro cestující An-26-100 s kapacitou až 43 osob.

Svou soustrast vyslovil obětem také bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Soucítím s příbuznými a přáteli obětí. Je těžké, když umírají vojáci, mladí lidé, kteří měli celý život před sebou! Očekávám objektivní a poctivé vyšetření příčin leteckého neštěstí a vyhlášení státního smutku,” napsal Porošenko na twitter.

Foto: Profimedia.cz

Antonov 26 ukrajinské armády

Reklama

Výběr článků

Načítám