Hlavní obsah

Za havárii concordu zaplatí společnost Continental 30 miliónů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Za havárii nadzvukového concordu společnosti Air France, při níž zahynulo 25. července 2000 celkem 113 osob, může podle pondělního verdiktu francouzského soudu společnost Continental Airlines. Uvedla to BBC. Jako náhradu škody musí společnost zaplatit v přepočtu asi 30 miliónů korun.

Článek

Continental Airlines má podle verdiktu zaplatit milión eur (asi 25 miliónů korun) jako náhradu škody společnosti Air-France a dalších 200 000 eur (asi pět miliónů korun) jako pokutu za zavinění havárie nadzvukového letadla. Proti rozsudku se společnost odvolala, uvedla ČTK.

Z letadla DC-10 tohoto dopravce odpadla titanová lamela, která protrhla pneumatiku o chvíli později startujícího supersoniku. Její kusy prorazily palivové nádrže a Concorde vzplál.

Spolu s Continentalem byli souzeni ještě dva zaměstnanci aerolinek a tři francouzští úředníci.

Dvaačtyřicetiletý John Taylor byl za špatnou fixaci lamely odsouzen k podmíněnému trestu vězení v délce 15 měsíců. Jeho jednasedmdesátiletý šéf Stanley Ford byl zproštěn viny. Stejně tak byli uznáni nevinnými tři bývalí představitelé francouzského civilního letectví.

Americká letecká společnost byla obviněna poté, co se objevilo podezření, že titanový díl prorazil pneumatiku startujícího concordu.

Ze startujícího DC-10 Continentalu, který vzlétl čtyři minuty před concordem, odpadla 43 centimetrů dlouhá titanová lamela o hmotnosti čtyři a půl kilogramu. Když na ni concorde najel, roztrhla lamela pneumatiku a její kusy prorazily palivové nádrže. Letecký petrolej začal hořet.

Hlavním problémem bylo, že při opravě byla použita titanová lamela, ač se titan nemá používat jako náhrada za lehčí a měkčí dural nebo ocelové slitiny.

Lamela byla namontována na stroj právě v Paříži a mezi obviněnými jsou i francouzští technici. Společnost Continental chtěla prokázat, že lamela nebyla na vině tragédie a vše padá na hlavu Air France, provozující concordy. [celá zpráva]

Po zveřejnění verdiktu se dá čekat, že Air France, která odškodnila rodiny obětí více než 100 milióny eury, bude zřejmě požadovat po amerických aerolinkách Continental, aby jí část peněz vrátily.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední concorde dosedl, jejich éra skončila

V Londýně přistály tři poslední concordy, z nichž jeden přiletěl naposledy na pravidelné lince z New Yorku. Po více než třech desítkách let se tak pasažérům...

Výběr článků

Načítám