Hlavní obsah

Z Ukrajiny se ve velkém pašovaly zbraně, uvedlo Bělorusko

– Minsk
Novinky,

Předseda běloruského celního úřadu GTK Jurij Seňko promluvil v televizní stanici Bělarus 1 o pašování zbraní přes hranice Běloruska. Celníkům se podle něj podařilo odhalit a uzavřít kanál, jímž proudily zbraně z Ukrajiny dále do Litvy, uvedla ruská agentura TASS. Odtamtud pak zamířily do Ruska, kde je těžké opatřit si střelné zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo běloruské KGB

Článek

„Spolu s (běloruskou tajnou službou) KGB jsme zpracovali informaci, že přes Bělorusko proudí zbraně z Ukrajiny do Litvy a odtamtud ve velkém do Ruska,“ uvedl Seňko.

„Jakmile jsme získali tuto informaci, Ruská federace podnikla velkou operaci, při níž se našlo velké množství zbraní,“ dodal. Podle něj se podařilo zabavit automaty, pistole a další střelné zbraně a devět tisíc kusů nábojů: „Celý arzenál byl zabaven speciálními službami v Rusku.“

Kromě zbraní i drogy

Seňko nesdělil nic o tom, pro koho byly zbraně určeny, ale těžko to bylo pro jednotlivce. Mohlo jít o kontraband pro zločinecké gangy. Seňko současně mluvil o tom, že přes hranice také mířilo hodně narkotik, zabaveno bylo 626 kilogramů drog, z nichž 615 kg mířilo do Ruska. Loni přitom bylo zabaveno jen 156 kg drog.

Na Ukrajině je mnoho zbraní kvůli válce na Donbasu, do které se vedle armády zapojovaly i různé milice, v nichž údajně působili ultrapravicoví radikálové, ale také labilní lidé, osoby závislé na drogách a alkoholu a také zločinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám