Hlavní obsah

Z Ruska se na sítích šíří dezinformace o Katalánsku, tvrdí Madrid

Madrid/Moskva

Ruští hackeři šíří na sociálních sítích dezinformace stran Katalánska a krize spojené se snahami o jeho odtržení od Španělska. Prohlásil to tento týden španělský ministr zahraničí Alfons Dastis. Podle ruské diplomacie to není pravda, španělská vláda je hysterická a poškozuje vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Demonstrace za nezávislost Katalánska v Barceloně

Článek

Španělský ministr Dastis tento týden v Bruselu svým unijním kolegům řekl, že Madrid zaznamenal po referendu o nezávislosti Katalánska z 1. října na sociálních sítích velké množství dezinformací na téma Katalánsko. Tyto falešné zprávy podle Madridu pocházely ze serverů v Rusku a ve Venezuele. Dastis nicméně přiznal, že nemůže potvrdit, že by za tím stála ruská vláda.

Také španělská ministryně obrany María Dolores de Cospedalová tento týden hovořila o dezinformacích o Katalánsku, které pocházejí „z ruského území” a některé jsou podle ní „replikovány z území Venezuely”. Podle Cospedalové španělská vláda nyní analyzuje, kdo konkrétně za těmito dezinformacemi stojí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek obvinění odmítla a vyzvala Madrid, aby pro svá tvrzení předložil konkrétní data. Už ve středu ruský ministr zahraničí Lavrov označil obvinění Ruska z ovlivňování informací o Katalánsku za protiruskou hysterii. „Tato senzacechtivá hysterie má odvrátit pozornost voličů od jejich neschopnosti řešit vnitřní problémy země,” uvedl před novináři Lavrov, který kromě Madridu v této souvislosti zmínil i Londýn.

Obavy z hackerů o volbách

V atmosféře zpráv o dezinformacích vyjadřují někteří obavy z možného ovlivnění prosincových voleb v Katalánsku. Španělský premiér Mariano Rajoy takové obavy ve středu ve španělském Kongresu poslanců vyvracel. Podle něj má vláda situaci pod kontrolou.

Podle expertů, které ve čtvrtek citoval španělský deník El Mundo, je ale zásah hackerů do voleb možný. „Technicky je hacknutí volebního procesu možné,” tvrdí například Igor Unanue, technický ředitel společnosti S21sec, která se zabývá kybernetickou bezpečností.

Deník El Mundo v této souvislosti připomněl letošní parlamentní volby v Nizozemsku, kde volební komise sčítaly hlasy ručně. Návrat k tradičnímu způsobu měl podle nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka vyvrátit nejrůznější podezření z manipulace s výsledky v době množících se zpráv o hackerských útocích. Jejich terčem se letos stal například i volební štáb tehdejšího kandidáta a nyní francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám