Hlavní obsah

Z pařížského muzea zmizely nenahraditelné obrazy za miliardy

Právo, Novinky, DPA, BBC, rei, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Z Muzea moderního umění města Paříže v noci na čtvrtek zmizelo pět cenných obrazů. Oznámila to agentura AP s odkazem na policejní zdroje. Obrazy slavných umělců mají hodnotu v přepočtu 13 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci galerie před obrazem Žena s vějířem od Amedea Modiglianiho

Článek

Prvotní vyšetřování nebylo ukončeno a zdroje informace poskytly pod podmínkou anonymity. Krádež obrazů byla zaznamenána ráno.

Podle agentury AP je zločin prací jediného člověka. Bezpečnostní kamera zachytila jednu maskovanou osobu ve chvíli, kdy se vloupávala do objektu. Do muzea se pachatel dostal otvorem, který vyřízl v okně. Zámek na mříži do objektu rozlomil.

Podle agentury AP  obrazy nebyly vyřezány z rámů, ale rámy byly rozloženy a obrazy z nich byly pečlivě vyjmuty.

Mezi ukradenými obrazy je Modiglianiho Žena s vějířem

Z muzea podle vyšetřovatelů zmizely obrazy Pabla Picassa Le pigeon aux petits pois (Holub s hráškem), Henriho Matisse La pastorale (Pastorále), George Braqua L'olivier pres de l'Estaque (Olivovník u l´Estaque), Amedea Modiglianiho La femme a l'éventail (Žena s vějířem) a Fernanda Légera Nature morte aux chandeliers (Zátiší se svícny).

Díla mají podle deníku Le Monde hodnotu 500 miliónů eur  (asi 13 miliard korun).

Okolí muzea, nacházejícího se nedaleko Eiffelovy věže přes řeku, je uzavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám