Hlavní obsah

Z Britů se stanou třetizemci, o pobyt v Česku je velký zájem

Novinky, Daniel Drake
Praha

Od příštího roku definitivně zanikne právo na volný pohyb pracovníků mezi unijními státy a Spojeným královstvím. Britové, kteří v Česku žili ještě před brexitem, musí získat potvrzení o přechodném pobytu, jinak nebudou mít na zdejší pracovní trh přístup. Ministerstvo vnitra musí kvůli zvýšené administrativě otevřít pět nových služebních míst. Na Brity, kteří přijedou do Česka až v novém roce, zákony nahlíží jinak.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle českého ministerstva vnitra se zájem Britů o pobytové oprávnění v České republice v souvislosti s brexitem zvýšil. „Zatímco ještě v letech 2017 a 2018 občané UK požádali cca o 700 až 800 pobytových oprávnění ročně, tak v roce 2019 byl počet žádostí téměř trojnásobný: celkem 2070 žádostí, 1478 o přechodný pobyt a 592 o trvalý pobyt,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Trend pokračuje i v letošním roce, úřady zatím evidují 727 žádostí o přechodný pobyt a 328 o trvalý. Kvůli zvýšenému zájmu o výměnu dokladů muselo ministerstvo vytvořit pět služebních míst, která se budou touto agendou zabývat.

Tvrdý brexit ohrožuje oživení britské ekonomiky, zotavení by trvalo léta

Ekonomika

Podle Krátošky by měly fungovat od 1. července 2021 po dobu jednoho roku. „Lhůta 1 roku v podstatě odpovídá povinnosti občanů Spojeného království a jejich rodinných příslušníků podle výstupové dohody požádat si o nové doklady do konce srpna roku 2022,“ vysvětluje.

Cena za výrobu nového dokladu pro Brity žijící v Česku před koncem roku činí 179 Kč, výměna již existujících dokumentů je zdarma. Pokud si o průkaz zažádají až po srpnu 2021, cena bude 200 Kč.

Brexit hodil klacky pod nohy evropským studentům

Evropa

Na občany Spojeného království, kteří žili v Česku už před Brexitem, se bude nahlížet stejně jako na občany EU. „Dokonce tito Britové nemusí získat ani potvrzení o přechodném pobytu (byť je to pro jejich zaměstnavatele a pro ně z pohledu právní jistoty lepší; rovněž před 1. 1. 2021 bude pro Brity proces žádosti snazší a rychlejší),” vysvětluje odbor odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Z Británie se stane „třetí země”

Občané Spojeného království, kteří přijedou do Česka až po novém roce, budou považováni za „občany třetích zemí“, tzv. třetizemce. To znamená, že se na ně bude nahlížet nejen jinak než na občany EU, ale i jinak než na občany Islandu, Lichtenštejnska, Norska, jejichž země si zařídili členství v evropském hospodářském prostoru.

Vzniknou dvě kategorie občanů Spojeného království, jejichž rozlišování bude důležité například pro splnění podmínek pro získání trvalého pobytu nebo v posuzování pobytu jejich rodinných příslušníků
Odbor azylové a migrační politiky

V praxi to znamená následující: poplatek za podání žádosti o vydání dlouhodobého víza: 2 500 Kč (účel podnikání 5000 Kč), poplatek za podání žádosti o vydání dlouhodobého pobytu : 2500 Kč, zaměstnanecká a modrá karta: 5000 Kč

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Evropa

Pro odbor azylové a migrační politiky českého ministerstva vnitra znamená vystoupení Spojeného království z EU řadu komplikací. Kromě již zmiňované administrativní zátěže bude třeba identifikovat, který britský občan spadá do podmínek výstupové dohody a který ne.

„Vzniknou tedy dvě kategorie občanů Spojeného království, jejichž rozlišování bude důležité například pro splnění podmínek pro získání trvalého pobytu nebo v posuzování pobytu jejich rodinných příslušníků,“ uvedli zástupci odboru.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

Zároveň upozorňují, že není jasné, jak dlouho budou muset toto rozlišování provádět, protože práva nabytá dle výstupové dohody nejsou časově omezena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám