Hlavní obsah

Z Británie vyhostí ruskou asistentku poslance kvůli špionáži

Londýn

Británie se chystá vyhostit mladou Rusku, která dosud pracovala jako asistentka britského poslance a je podezřelá ze špionáže, napsal v neděli list The Sunday Times. Britská kontrašpionáž MI5 se podle listu domnívá, že jde o "spící agentku" ruské tajné služby. Žena už byla zatčena.

Článek

Pohledná pětadvacetiletá Kaťa Zatulivetěrová pracovala pro čtyřiašedesátiletého liberálně-demokratického poslance Mikea Hancocka. MI5 podle listu usuzuje, že se na tohoto postaršího muže, který platí za proruského, zaměřila záměrně.

Ruské internetové stránky lenta.ru tvrdí, že Zatulivetěrová se s Hancockem seznámila ve Štrasburku, kam britský poslanec často jezdil na Parlamentní shromáždění Rady Evropy.

Podle Hancocka byla Zatuliveterová zatčena ve čtvrtek v 07:00 britského času. "Byla požádána, aby se sbalila, připravila se a byla odvedena a držena v jednom nápravném zařízení v Londýně, pak byla převezena do jiného nápravného zařízení, kde dává dohromady své odvolání," řekl poslanec.

Poslanec asistentku hájí

V rozhovoru s BBC se Hancock své asistentky zastal. Ráno mu řekla, že jí nebyl předložen žádný důkaz svědčící proti ní. "Nikdo mi neukázal jakýkoli důkaz na podporu názoru, že představuje nějakou hrozbu Spojenému království," ujistil také poslanec.

Hancock obvinění vůči spolupracovnici odmítl. "Není to ruská špionka. Nevím nic o špionážních záležitostech, ale ona dostala příkaz, že je vyhoštěna. Odvolala se, protože si - oprávněně - myslí, že neudělala nic špatného," hájil ji v rozhovoru pro britskou agenturu Press Association. Než se stala jeho asistentkou, prošla prý Zatulivetěrová hloubkovou prověrkou.

Mluvčí britského ministerstva vnitra se omezil na prohlášení, že "individuální případy se obvykle nekomentují".

Zdroj z prostředí britské tajné služby podle The Sunday Times prohlásil, že přítomnost Zatulivetěrové v Británii "není ku prospěchu národní bezpečnosti" a úřady jsou odhodlány "ukázat jí dveře".

Reklama

Výběr článků

Načítám