Hlavní obsah

Z bratislavského letiště je obří parkoviště německých a rakouských strojů

Právo, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Bratislavské letiště Milana Rastislava Štefánika je kvůli pandemii koronaviru od 13. března mimo provoz a jeho plocha slouží jako parkoviště pro desítky strojů především společností Eurowings a Austrian Airlines.

BEZ KOMENTÁŘE: Bratislavské letiště se změnilo na obří parkoviště letadelVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Postupně bude na bratislavském letišti uzemněno až 72 letadel. Povětšinou typu Bombardier Dash 8 Q400. V průběhu dubna přiletělo do Bratislavy 15 strojů z německých měst Düsseldorf a Saarbrücken a čtyři letadla z Rakouska - Vídně a Grazu.

Přílet dalších několika desítek letadel se očekává v nejbližších dnech.

Letecké společnosti zaplatí za parkování jednoho letadla v Bratislavě 1500 eur (přes 41 tisíc korun) měsíčně.

„Hlavního hygienika jsme museli požádat o výjimku pro tyto tzv. technické a přemísťovací lety. Parkování letadel je nyní legitimní zdroj příjmů pro bratislavské letiště,“ uvedl slovenský ministr dopravy Andrej Doležal, který v pátek navštívil bratislavské letiště.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Celkem má v Bratislavě parkovat až 72 letadel

Provoz klesl na jedno procento

V souladu s pokyny hlavního hygienika Slovenské republiky jsou všechna letadla po příletu dezinfikována. V hangárech se pak dělá údržba a konzervace některých částí letadel před dlouhodobým parkováním.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Celkem má v Bratislavě parkovat až 72 letadel

„Zakonzervovaly se motory letadel, výfuky, vstupy do motorů a všechny ventilační otvory byly překryté fóliemi, aby tam nenapršelo a neuhnízdili se tam ptáci,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti Austrian Technik Bratislava Matúš Petrek.

Ředitel bratislavského letiště Jozef Pojedinec řekl, že loni v dubnu a v květnu odbavilo letiště 150 až 170 tisíc cestujících. „V letošním dubnu klesl provoz na jedno procento loňského stavu,“ dodal ředitel. Letiště momentálně odbavuje pouze nákladní lety a letadla s humanitární pomocí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Celkem má v Bratislavě parkovat až 72 letadel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám