Hlavní obsah

Z Bajkonuru poprvé od zřícení rakety odstartovala nákladní loď Progress

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur

Z ruského kosmodromu v kazašském Bajkonuru v neděli úspěšně odstartovala ruská nákladní vesmírná loď Progress mířící k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jde o první start Progressu od havárie 24. srpna, kdy se raketa s nákladním modulem krátce po startu zřítila nad jižní Sibiří.

Foto: Oleg Urusov, Reuters

Start rakety s nákladním modulem Progress z kazašského kosmodromu Bajkonur

Článek

Jak oznámila agentura AP s odvoláním na mluvčího letové kontroly Valerije Lyndina, Progress M-13M bez lidské posádky odstartoval podle plánu ve 14:11 moskevského času (11:11 SEČ). Progress úspěšně vystoupal na určenou oběžnou dráhu a k ISS se má připojit ve středu.

Progress na oběžnou dráhu vynesla raketa Sojuz-U. Na palubě tohoto nákladního plavidla je zhruba 2,5 tuny materiálu, paliva, kyslíku a zásob. Je zde také malý satelit Chibis-M, který bude provádět atmosférická měření.

Dnešní úspěšný let podle agentury AP rozptýlil obavy o dalším osudu orbitálního komplexu po srpnové havárii Progressu. Otevřela se zároveň cesta pro start pilotované lodi, která z Bajkonuru zamíří k ISS 14. listopadu. Na palubě Sojuzu TMA-22 budou ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin a americký astronaut Daniel Burbank.

Na ISS v současné době pobývají Američan Michael Fossum, Rus Sergej Volkov a Japonec Satoši Furukawa. Návrat této trojice zpět na Zemi je plánován na 22. listopadu.

Další Progress by měl odstartovat v lednu příštího roku, kdy ruská nákladní loď dopraví na ISS zařízení nezbytné pro připojení komerční stanice Dragon americké společnosti SpaceX.

Reklama

Výběr článků

Načítám