Hlavní obsah

WHO vyhlásila globální stav zdravotní nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek večer kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Koronavirus se objevil už ve 20 zemích.

Foto: Wendt Georg, ČTK

Žena si v hamburském obchodě nasazuje ochranou masku

Článek

Vyhlášení stavu zdravotní nouze není podle generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse výrazem nedůvěry vůči Číně.

Organizace vyzvala k podpoře zemí se slabšími zdravotními systémy. Státy by měly svá opatření podle něj přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňování konzistentní. "Nevíme, jaké škody by mohl tento virus napáchat v zemích se slabším systémem zdravotnictví. Je třeba jednat, abychom zemím pomohli se na takovou možnost připravit," vysvětlil Ghebreyesus důvod, proč se světová organizace rozhodla stav zdravotní nouze vyhlásit.

Státy by měly svá opatření podle šéfa WHO přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňování konzistentní. "Jediný způsob, jak tuto epidemii porazit, je spolupráce všech zemí v duchu solidarity," řekl. Podle světové organizace je třeba také urychlit vývoj vakcín, léků i diagnostiky a bojovat proti šíření fám i dezinformací.

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností přestalo Číňanům vydávat víza

Domácí

WHO popisuje stav zdravotní nouze jako "mimořádnou událost", která představuje nebezpečí pro další země a vyžaduje koordinovaný mezinárodní zásah. Organizace vydává dočasná doporučení, která sice nejsou pro státy závazná, v případě jejich uplatnění mohou ale mít výrazné dopady v odvětvích, jako je cestovní ruch či mezinárodní obchod.

Omezení cestovního ruchu v této chvíli ale WHO nenavrhuje. Ve své historii jej organizace vyhlásila jen pětkrát, naposledy loni v červenci kvůli epidemii eboly v Kongu

Koronavirus 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, se rozšířil již do dvacítky států světa, převážně asijských.

V Číně si zatím vyžádal 170 obětí a na 8100 lidí je nakažených, úřady v Macau na jihu Číny hlásily ve středu sedm nakažených.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Několik případů infekce hlásí i evropské země, které přijímají opatření proti rozšíření nákazy. Přímé letecké spojení s pevninskou Čínou zrušily například britské aerolinky British Airways, o zákazu všech letů mezi Čínou a Českem uvažuje i český premiér Andrej Babiš.

Na všechna česká letiště se od pátku rozšíří informační kampaň a cílený screening kvůli koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví také zřídí infolinku.

Reklama

Výběr článků

Načítám