Hlavní obsah

Vzdejte se, nebo to tu srovnáme se zemí, vyhrožují Rusové v průmyslovém Konotopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buď se vzdáte, nebo vás srovnáme se zemí. Takové ultimátum daly městu Konotop ruské síly, které do něj vstoupily, píše server Kyiv Independent s odvoláním na vyjádření starosty Artema Semenichina. Pokud se obyvatelé postaví na odpor, město zlikviduje ruské dělostřelectvo.

Foto: State Emergency Service, Reuters

Zničená rezidenční čtvrť v ukrajinském městě Žytomyr.

Článek

„Oni (útočníci – pozn. red.) nám stanovili podmínku. Když zahájíme odpor, rozbijí město dělostřelectvem,“ řekl starosta Konotopu na náměstí před obyvateli města. Zároveň požádal shromážděné obyvatele, aby za Konotop bojovali. Ti podle něj souhlasili.

„Jsme pro boj. Rozhodnutí je učiněno společně, protože na nás míří dělostřelectvo,“ dodal Semenichin.

Rusové decimují Mariupol, je bez tepla a vody, mezi zraněnými jsou znovu děti

Válka na Ukrajině

V Konotopu žije kolem 93 tisíc lidí a je to druhé největší město Sumské oblasti. První písemná zmínka je z roku 1634, o osm let později, v době kozáckého povstání tam stála již pevnost.

Vyváží autodíly do Evropy

Město je střediskem strojírenství. Nejvýznamnějším průmyslovým podnikem je Motordetal, exportující autodíly do evropských zemí. Je to také důležitý železniční uzel. Prochází jím magistrála spojující Kyjev a Moskvu.

Rusko zasáhlo řízenou střelou Kalibr bytovku v Žytomyru

Evropa

Kyiv Independent hlásí, že se ruské jednotky přiblížily k Energodaru, kde se nachází Záporožská jaderná elektrárna. Město je v pohotovosti, uvedl tamější starosta Dmitrij Orlov.

Reklama

Výběr článků

Načítám