Hlavní obsah

Vyzradili daňové dohody Lucemburska s korporacemi, půjdou do vězení

Lucemburk

Tresty vězení v délce dvanáct a devět měsíců uložil ve středu soud v Lucemburku dvěma bývalým zaměstnancům finanční poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC). Uznal je vinnými z toho, že vynesli informace o daňových úlevách, které Lucembursko poskytovalo nadnárodním korporacím. Novinář, který jejich informace zveřejnil, byl obvinění zproštěn.

Foto: Profimedia.cz

Novináře Edouarda Perrina (zleva) soud obvinění sprostil, dva bývalí zaměstnanci PwC Raphael Halet a Antoine Deltour půjdou do vězení.

Článek

Francouze Antoina Deltoura a Raphaela Haleta žalovala PwC, která kontroverzní dohodu státu s firmami zprostředkovávala. Prokuratura pro ně žádala vězení na rok a půl, ale soud se nakonec rozhodl pro mírnější trest.

Aféra nazývaná Luxleaks se rozhořela v listopadu 2014. Vyšlo najevo, že Lucembursko lákalo korporace příslibem daňových úlev. Dohody uzavíralo s největšími značkami světa, například s IKEA, Applem, Amazonem nebo Pepsi.

Lucemburské úřady ale prohlašují, že se ničeho nezákonného nedopustily. To opakuje také tehdejší premiér Jean-Claude Juncker, který nyní vede Evropskou komisi. Juncker hlasování o vyslovení nedůvěry v Evropském parlamentu ovšem ustál. Nedávno kontroverzní dohody s korporacemi za jeho vedení připomněl svou kritikou český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který Junckera označil za nedůvěryhodného a částečně zodpovědného za výsledek hlasování o britském členství EU. Jeho výzvu, aby odstoupil, ale Juncker nevyslyšel. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám