Hlavní obsah

Výpadek tísňových linek ve Francii. Muž, jemuž nemohli přivolat záchranku, zemřel

– Paříž

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve čtvrtek ráno tvrdě zkritizoval středeční výpadek telefonního operátora Orange, kvůli kterému bylo velmi těžké se dovolat na tísňové linky. O život přišel nejméně jeden člověk, rodině muže s akutními srdečními obtížemi se opakovaně nepodařilo zavolat záchrannou službu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve Francii ve středu večer a v noci po několik hodin nefungovaly linky na hasiče, policii a záchranáře, píší francouzská média.

Ministr Darmanin kvůli této záležitosti předčasně ukončil pracovní cestu v Tunisku a předvolal si šéfa firmy Orange Stéphana Richarda, aby si nechal vysvětlit „závažnou a nepřijatelnou nefunkčnost” tísňových linek. Telefonní operátor výpadek zdůvodnil „technickou nehodou na zařízení typu router, který přivádí hovory”. Podle zdrojů blízkých případů se nejednalo o hackerský útok, píše AFP.

Síť od půlnoci opět funguje, operátor ji však nadále kontroluje, uvedl Orange. Šéf firmy Richard se omluvil všem, které výpadek zasáhl.

Dívka utonula v Seině, policie podezírá ze zabití dva její vrstevníky

Evropa

Ke dvěma srdečním příhodám došlo také na ostrově Réunion, u těchto případů však není jisté, zda za pomalou reakci záchranářů mohly telefonní linky. Podle ministrových spolupracovníků také tyto dva případy skončily úmrtím pacientů.

První informace o výpadcích se objevily ve středu večer okolo 18.00 v několika regionech. Záchranný systém okamžitě zavedl alternativní tísňové linky na mobilních a pevných spojeních namísto obvyklých čísel jako 112. Na obtíže upozornili sami záchranáři, protože se jejich telefonáty s nemocnými přerušovaly vprostřed hovoru nebo nebylo možné se dovolat zpět. Nejvyšší četnost nouzových volání je přitom ve Francii okolo sedmé hodiny večer, píše AFP s odvoláním na šéfa záchranářských odborů Françoise Brauna.

Drobné obtíže ve středu zaznamenali také další dva francouzští operátoři Bouygues Telecom a Altice, kam patří síť SFR. Na začátku ledna obdobné problémy zažila Belgie při výpadku sítě operátora Proximus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám