Hlavní obsah

Vyhoštěný diplomat měl na Slovensku šéfovat tajné buňce GRU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jurij Penkov, jeden z ruských diplomatů vyhoštěných ze Slovenska, měl v zemi šéfovat zdejší tajné buňce ruské zpravodajské služby GRU. V pátek o tom informovala televize JOJ.

Foto: Profimedia.cz

Budova ruského velvyslanectví v Bratislavě.

Článek

Penkov působil v Bratislavě oficiálně jako vrchní obranný přidělenec ruské armády. Ministr obrany Jaroslav Naď naznačil, že agenti GRU měli na Slovensku ovlivňovat média, veřejné mínění, šířit dezinformace a podrývat členství Slovenska v Evropské unii a NATO.

Naď potvrdil, že Rusko má na Slovensku 30 diplomatů a dalších 60 pracovníků velvyslanectví. Slováci mají v Moskvě 18 diplomatů.

Šéf ruské rozvědky: České obvinění z explozí je ubohá lež

Evropa

Slovensko ve čtvrtek oznámilo, že v rámci solidarity s Českem vyhostí tři ruské diplomaty. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera mají sedm dní na opuštění země.

„Naše zpravodajské služby informovaly o jejich působení, které je neslučitelné s diplomatickou činností na území Slovenské republiky,“ uvedl šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok.

Bezpříkladná krize ve vzájemných vztazích, píše ruský tisk

Evropa

Rusko: Slovensko ukázalo pseudosolidaritu s Prahou

Ruská ambasáda v Bratislavě označila vyhoštění diplomatů za krok, který je v rozporu s historicky dobrými vztahy mezi Slovenskem a Ruskou federací. „Ruská strana si vyhrazuje právo přiměřené reakce na postup slovenských vládních orgánů,“ uvedlo velvyslanectví ve svém prohlášení.

„Jsme hluboce zklamaní nepřátelskými akcemi Bratislavy, která se rozhodla ukázat pseudosolidaritu s Prahou. Naše reakce na sebe nenechá dlouho čekat,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová k vyhoštění tří ruských diplomatů ze Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám