Hlavní obsah

Vyděračství, absurdní, reaguje Moskva na českou žádost o oškodnění za Vrbětice

Moskva
Aktualizováno

Mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová označila českou žádost o náhradu škod za výbuchy ve Vrběticích adresovanou Moskvě za vyděračství. Šéf ruského parlamentního výboru ji zase označil za absurdní. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

Zacharovová v příspěvku na sociální síti Telegram uvedla, že čeští představitelé každým svým oznámením a každým krokem jen potvrzují, že Moskva Česko oprávněně označila za zemi, která není vůči Rusku přátelská.

"Obvykle jsou ti, kdo se chovají podobným způsobem a bez soudu a důkazů, ale za pomoci výhrůžek a urážek požadují peníze, nazýváni vyděrači," napsala Zacharovová.

Také šéf ruského mezinárodního parlamentního výboru Leonid Sluckij se podle agentury TASS vyjádřil k české žádosti velmi kriticky a označil ji za absurdní.

"Absurdita požadavků ze strany Česka, které po Rusku požaduje kompenzaci škody za výbuchy ve vojenských skladech ve Vrběticích, je srovnatelná jen s absurditou samotných tvrzení, že do tohoto incidentu jsou zapojeny ruské tajné služby," řekl Sluckij.

Žádost o miliardu

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v pondělí předal ruskému velvyslanci diplomatickou nótu požadující plnou náhradu škod způsobených výbuchem ve Vrběticích.

Zaplaťte miliardu. Česko chce po Rusku náhradu škod za Vrbětice

Evropa

Ministryně financí a vicepremiérka Česka Alena Schillerová už dříve uvedla, že republika má v úmyslu požadovat od Ruska nejméně miliardu korun (přibližně 39 milionů eur) jako náhradu za materiální škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám