Hlavní obsah

Výbuch poškodil testovací středisko na koronavirus v Nizozemsku, podle policie šlo o cílený útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam
Aktualizováno

Exploze poškodila ve středu ráno centrum pro testování na koronavirus v nizozemském městečku Bovenkarspel. Nikdo nebyl při výbuchu zraněn, hlášena jsou pouze rozbitá okna. Policie podle agentury Reuters hovoří o úmyslné akci a snaží se zjistit, co přesně výbuch způsobilo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Exploze obcí Bovenkarspel, která leží asi 55 kilometrů severně od Amsterdamu, otřásla těsně před sedmou ráno, když bylo ještě testovací středisko zavřené. Na místě byl jen strážný. Všechny dopolední odběrové termíny pak byly zrušeny.

Něco takového se nestane jen tak náhodou.

„Zatím přesně nevíme, co vybuchlo, nejdříve to musí vyšetřit pyrotechnici,” řekl policejní mluvčí Menno Hartenberg. Podle stanice NOS byla na místě nalezena železná trubka, ale nebylo to oficiálně potvrzeno.

Pfizer spustil testování vakcíny na těhotných ženách

Zahraniční

Policie prostor uzavřela a domnívá se, že odběrové místo se stalo terčem útoku. „Tvrdíme, že něco takového se nestane jen tak náhodou,” uvedl Hartenberg. Výbušninu tam podle něj musel někdo umístit. I média spekulují, že středisko bylo vybráno jako cíl útoku záměrně.

Podle serveru DutchNews stoupl v oblasti Bovenkarspelu v posledních několika dnech počet potvrzených případů nákazy. Nejvíce je jich v blízkém Hoornu, který je čtvrtý nejpostiženější v zemi.

Už dříve se v nedaleké vesnici Urk stalo terčem žhářského útoku testovací centrum na koronovirus. Nizozemsko v lednu zasáhla několikadenní vlna nepokojů spojená s vyhlášením nočního zákazu vycházení, při které policie zadržela stovky lidí. V prosinci byla vymlácena okna testovacích středisek v Amsterdamu, Urmondu a Limburgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám