Hlavní obsah

Výbor europarlamentu chce změny ve směrnici o střelných zbraních

Brusel

Vlivný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele europarlamentu dnes v řadě bodů odmítl původní návrh Evropské komise na směrnici zpřísňující podmínky pro držení střelných zbraní. Zpravodajka materiálu, britská konzervativní europoslankyně Vicky Fordová po hlasování uvedla, že návrh komise byl v řadě bodů velmi špatný. Proti návrhu, s jehož kompromisní podobou souhlasily už před měsícem členské země unie, se v Česku a některých dalších státech EU zdvihl silný odpor.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Zkusili jsme zohlednit obavy pořádkumilovných občanů," poznamenala Fordová. Výbor se dnes podle ní snažil zajistit, aby zákona dbalí občané nemuseli mít obavy a mohli dál pokračovat ve svých sportovních či loveckých aktivitách nebo třeba dál rekonstruovat historické bitevní scény.

"Podařilo se nám odstranit z návrhu do očí bijící nesmysly: O sbírky zbraní by tak neměla přijít muzea, neměly by být zakázány napodobeniny zbraní při filmování, ani zbraně paintballové a airsoftové. Omezeni na svých právech by neměli být myslivci ani sportovní střelci," řekla česká europoslankyně Dita Charanzová (ALDE, ANO) s tím, že dnešní rozhodování výborů je ale jen jednou bitvou a válka zatím není vyhrána. Podle ní by také mělo být další projednávání návrhu zastaveno do té doby, dokud se komise nezaváže, že předloží analýzu se všemi dopady a efektivitou navrhovaných opatření.

Návrh vyvolal bouřlivou debatu

Podle názoru jejího kolegy Jiřího Pospíšila (EPP, TOP09) se komise měla omezit na změny, které skutečně zvýší bezpečnost v EU, jako jsou společná pravidla pro značení zbraní, jejich uchovávání, znehodnocování a výměnu informací. Komise ale podle něj zašla příliš daleko a zasáhla do práv legálních držitelů zbraní. "Předložil jsem několik pozměňovacích návrhů, které se pokouší vrátit k tomu, co potřebujeme opravdu řešit - značení zbraní či výměnu informací," poznamenal europoslanec.

"Je na pováženou, že se absurdním návrhem komise vůbec zabýváme," myslí si Jan Zahradil (ECR, ODS). Také podle něj zločinci a teroristé neútočí legálně drženými zbraněmi nebo muzejními exponáty. "Komise měla jen dohlédnout na to, aby předpisy pro znehodnocování zbraní nebyly v některých členských zemích příliš benevolentní, a pokusit se zakročit proti černému trhu," poznamenal s tím, že výsledkem snahy o odzbrojení obyvatel by bylo jen posílení nelegálního obchodu a mnohem bezpečnější prostředí pro teroristy.

Návrh vyvolal bouřlivou diskusi nejen v Česku, ale také v europarlamentu, jehož výbor se musel zabývat přibližně 900 pozměňovacími návrhy.

Komise s úpravou pravidel přišla loni koncem roku, kdy se změnami pokusila reagovat na teroristické útoky v Paříži. Členské země se před měsícem, přes trvající odbor ČR, shodly na kompromisní podobě směrnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám