Hlavní obsah

Vůdkyně běloruské opozice vyzvala Evropu, aby jí pomohla převzít moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdkyně běloruské opozice a neúspěšná prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská vyzvala politické lídry starého kontinentu, aby neuznali výsledky prezidentských voleb z 9. srpna, podpořili ji ve snaze uspořádat nové a pomohli tak k mírumilovnému předání moci jejich vítězům. Situaci v Bělorusku mají ve středu při mimořádné videokonferenci posoudit prezidenti a premiéři zemí EU.

Bělorusko

 
Článek

„V zájmu umožnění mírového předání moci v mé zemi jsem podnítila vznik Národní koordinační rady Běloruska. Povede proces předání moci prostřednictvím dialogu. Vážení lídři Evropy, vyzývám vás, abyste podpořili probouzející se Bělorusko. Vyzývám všechny země, aby respektovaly principy mezinárodního práva. Vyzývám k respektování běloruské suverenity a vůle běloruského lidu,“ vzkázala Cichanouská ve videu zveřejněném na serveru YouTube.

Z exilu v Litvě, kam se musela uchýlit pod nátlakem běloruských úřadů, apelovala, aby Evropa neuznala „zfalšované volby“. Lukašenko podle ní ztratil veškerou legitimitu v očích běloruského lidu i světa. Uvedla také, že chce uspořádání nových voleb pod mezinárodním dohledem.

Kdo je Svjatlana Cichanouská aneb Jak se neznámá žena dostala do čela opozice

Evropa

Nedávné prezidentské volby podle volební komise pošesté za sebou vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, který vládne bývalé sovětské republice od roku 1994.

Výsledky voleb ale odmítla uznat opozice v čele s poraženou prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do Litvy. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně tři lidé v souvislosti s protesty zemřeli, stovky utrpěly zranění a přibližně 7000 dalších osob bylo zatčeno.

EU se poradí, Putin varoval, ať se drží zpátky

Evropská unie dala najevo, že přijme sankce vůči běloruským představitelům odpovědným za zfalšování voleb a za porušování lidských práv při potlačování protestů.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

Ruský prezident Vladimir Putin, který nabídl Lukašenkovi vojenskou pomoc, v úterý hovořil o situaci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a Charlesem Michelem, který předsedá summitům EU. Varoval je před cizím vměšováním do záležitostí Běloruska, které je blízkým spojencem Moskvy, dodala agentura Reuters.

Vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je nepřijatelné, varoval Putin Merkelovou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám