Hlavní obsah

Lavrov: Není jiná možnost. Musíme uznat nezávislost Luhanské a Doněcké republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Rusko by mělo uznat nezávislost Doněcké a Luhanské republiky, tvrdí členové ruské bezpečnostní rady. Jiné východisko podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova není, napsal server Izvestija. V podobném duchu se vyjádřil i ministr obrany Sergej Šojgu. Ten se obává, že Ukrajina by mohla k vzbouřenecké linii rozmístit taktické jaderné zbraně.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Nemůžeme lhostejně přihlížet, jak trápí naše krajany a spoluobčany. Nevidím jiné východisko,“ prohlásil Lavrov. Současně prohlásil, že USA a jejich spojenci v Evropě krizi kolem Ukrajiny „přiživují“.

Mezi členy rady požadujícími, aby Kreml podpořil uznání území ovládaných povstalci, byl ministr obrany Šojgu. Tvrdil, že ukrajinské vládní síly by mohly rozmístit taktické jaderné zbraně a že se Kyjev připravuje na to, aby letos patovou situaci na východě země vyřešil násilím.

Ukrajina a jaderné zbraně
Ukrajina se veškerého jaderného arzenálu ze sovětské éry vzdala v roce 1994 na základě Budapešťského memoranda výměnou za bezpečnostní záruky včetně závazku Ruska respektovat ukrajinskou suverenitu a územní celistvost.
V dubnu 2021 prohlásil ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk, že pokud Ukrajina nebude přijata do NATO, jeho země může svůj status nejaderné země přehodnotit. Totéž letos v únoru naznačil i prezident Volodymyr Zelenskyj, když řekl, že Ukrajina může nahlížet na Budapešťské memorandum jako na nefunkční.

Šéfka Rady federace: Páchají tam genocidu

Na Donbase žije kolem 800 tisíc ruských občanů, ti by se měli podle Valentiny Matvijenkové, šéfky Rady federace, horní komory ruského parlamentu, ochránit před „genocidou“.

„Jsou to naši lidé. Nejen lidé hovořící rusky, ale občané naší země. Tento fakt nemůžeme ignorovat,“ zdůraznil bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní místopředsedou bezpečnostní rady. Upozornil také, že většina Rusů by uznání nezávislosti republik v Donbasu podpořila.

Putin: Rozhodnu ještě dnes

„Slyšel jsem vaše názory. Dnes padne rozhodnutí,“ řekl před ukončením jednání prezident Vladimir Putin. O tom, zda obě samozvané republiky získají nezávislost, rozhodne ještě během pondělí.

Řekl, že Rusko zpočátku dělalo vše, aby střet mezi povstalci v Donbasu na východě Ukrajiny a Kyjevem urovnalo mírovou cestou, ale přesto vznikla nynější situace, kdy hrozí další „trestná výprava“ Kyjeva do Donbasu. Za těchto okolností je podle něj nutné zvážit nezávislost povstaleckých republik.

Kreml v pondělí odmítl odpovědět na dotaz, zda Rusko zasáhne v Donbasu, pokud o to tamní separatisté požádají, upozornila agentura Reuters.

Pušilin Putinovi: Uznejte naši nezávislost. Jsme Rusové

„Drahý Vladimíre Vladimiroviči, žádám vás, abyste přijal náš upřímný vděk za postoj k osudu obyvatel Donbasu a neocenitelnou pomoc, která nám od roku 2014 pomáhá přežít pod náporem kyjevských úřadů,“ uvedl Pušilin.

„Jménem všech lidí Doněcké lidové republiky vás žádáme, abyste uznal Doněckou lidovou republiku jako nezávislý, demokratický, právní, sociální stát,“ dodal Pušilin. Podle něj se Ukrajina uchýlila k razantnímu řešení problému na Donbasu.

Ruská armáda zabila pět narušitelů na hranicích s Ukrajinou, tvrdí Moskva

Evropa

Minské dohody podle něj nebrání Kyjevu v porušování zavedeného příměří a připomněl vojenskou podporu Ukrajiny ze strany USA.

Pušilin také poděkoval Putinovi za jeho postoj k obyvatelům Donbasu a dodal, že se občané v duchu „cítí jako Rusové“.

Foto: Profimedia.cz

Šéfové samozvaných republik Luhaňsku Leonid Pasečnik (vlevo) a Doněcku Denis Pušilin

Střelba z Ukrajiny zasáhla stanoviště na našem území, tvrdí Rusové

Evropa

Ve stejném duchu se na Kreml obrátil i Pasečnik. „Vážený Vladimíre Vladimiroviči! Abychom zabránili masovému umírání civilního obyvatelstva republiky, z nichž 300 tisíc jsou občané Ruska, žádám vás o uznání suverenity a nezávislosti Luhanské lidové republiky. Rovněž vás žádám, abyste zvážili možnost uzavření dohody o přátelství a spolupráci mezi Luhanskou republikou a Ruskou federací včetně spolupráce v oblasti obrany,“ řekl Pasečnik v pondělí ve vysílání televizní stanice Rossija 24 .

Přes osm tisíc evakuovaných z Donbasu rozvezly vlaky po Rusku

Evropa

V posledních dnech se situace na Donbasu výrazně vyhrotila. Samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky ohlásily silné ostřelování ze strany ukrajinských bezpečnostních sil, včetně použití těžkých zbraní. Byla vyhlášena všeobecná mobilizace a evakuace civilního obyvatelstva do Ruské federace.

Letiště v Doněcku ostřelují, tvrdí reportér ruské agentury

Evropa

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho armáda a pohraničníci zabránili „diverzní skupině“ v narušení ruské hranice ze strany Ukrajiny. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Bezpečnostní složky pět „narušitelů“ hranice zabily. Kyjev vzápětí ruské tvrzení o incidentu označil za falešnou zprávu. Žádné ukrajinské síly v regionu nejsou, uvedla ukrajinská armáda.

Ruská zpravodajská služba FSB také v pondělí informovala o údajném zničení stanoviště ruských pohraničníků v Rostovské oblasti asi 150 metrů od hranice s Ukrajinou. Střelba měla přijít z ukrajinské strany hranice. Také odpovědnost za tento útok Kyjev odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám