Hlavní obsah

Všechno podle plánu, volal polský prezident bratrovi půl hodiny před pádem letadla

Novinky, coe
Varšava

V sobotu v 8:20 zatelefonoval z paluby letadla Tu-154 polský prezident Lech Kaczyński svému bratru - dvojčeti - Jaroslawovi. Prostřednictvím satelitního telefonu mu sdělil, že všechno jde podle plánu, že za několik minut přistanou. V pořadu polské rozhlasové stanice RMF FM to v neděli podle listu Gazeta Wyborcza oznámil blízký spolupracovník prezidenta a jeho bratra, europoslanec Adam Bielan.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bratr Lecha Kaczyńského Jaroslaw a prezidentova dcera Marta

Článek

Jen 36 minut po telefonátu stroj narazil na špičky stromů u letiště ve Smolensku a spadl. „Dozvěděl jsem se, že v 8:20 ráno mu prezident telefonoval ze satelitního telefonu z paluby letadla,“ řekl Bielan s odkazem na Jaroslawa Kaczyńského. Podle něj Lech Kaczyński bratrovi oznámil, že všechno jde, jak má, a že brzy přistanou.

S Lechovým bratrem Jaroslawem vzápětí odletěli do Smolensku, kde spadlo letadlo s prezidentem, jeho ženou a dalšími 94 lidmi na palubě. Okamžitě vyrazili k místu katastrofy.

„Bylo to něco strašného. Bylo to šokující. Byly vidět části oblečení od krve. Viděl jsem, jak z trupu letadla visí kabát naší kolegyně z klubu,“ popsal místo nehody Bielan.

Jak dodal, ještě v sobotu matka obou dvojčat o smrti jednoho ze synů nevěděla. Jadwiga Kaczyńská leží v nemocnici ve špatném zdravotním stavu, a brzy po tragédii ji nechtěl nikdo rozrušovat.

Ještě v sobotu Jaroslaw Kaczyński identifikoval mrtvé tělo svého bratra. Bielan, který byl na místě, k tomu řekl. „Viděl jsem to z několika metrů. Bývalý premiér byl přímo u pana prezidenta. Byl to šokující pohled. Nebudu to popisovat. Ležela tam tři těla - pana prezidenta Kaczyńského, pana prezidenta Kaczorowského a vicemaršálka senátu Krysztofa Putry. Viděli jsme těla našich kolegů..., ještě nedávno jsme s nimi mluvili. S Krysztofem Putrou jsme se viděli ve čtvrtek v kabinetě..., uvedl ve svém rozhlasovém svědectví Bielan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám