Hlavní obsah

Vrtulník zachraňoval v rakouských Alpách dva Čechy

Dva horolezce z České republiky zachránil ve čtvrtek policejní vrtulník na jedné z nejtěžších a nejdelších lezeckých cest v Salcbursku na ferratě Königsjodler. Oba turisté byli dobře vybaveni a pomoc si zavolali prostřednictvím tísňového volání, píše server salzburg.orf.at.

Foto: Profimedia.cz

Lezec na ferratě Königsjodler

Článek

Alpinisté zavolali krátce po 12.30, že kvůli obtížnosti a délce ferraty nemají sílu pokračovat v túře. Ferrata Königsjodler vede přes vrcholky, skalní průrvy a má navíc osm špičatých věží. Obtížnost úseků je na úrovni C a D (nejtěžší stupeň).

Ve všech popisech túr a v informacích o ferratě Königsjodler jsou upozornění na obtížnost a v některých úsecích i nebezpečnost terénu. Je zdůrazňována strmost terénu, častý výskyt velmi příkrých sněhových a firnových polí a možnost klopýtnutí, uklouznutí a pádu. Mnohá varování se vážou k nebezpečí pádu lavin.

Údržbář několik hodin visel na vlajkovém stožáru, zachránit ho musel vrtulník

Koktejl

Během tísňového telefonátu turisté udali přesnou polohu a díky tomu byli velmi rychle lokalizováni. Na jejich záchranu byl vyslán ze Salcburku policejní vrtulník, který dvojici zachránil a s pomocí lana ji přepravil do údolí.

Akce se nakonec obešla bez zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám