Hlavní obsah

Vraťte se domů, dáme vám na cestu a něco do začátku, pobízí Němci uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda se rozhodla uvolnit 150 miliónů eur (čtyři miliardy korun), které chce poskytnout neúspěšným žadatelům o azyl jako motivaci k návratu do jejich domovských zemí. V pátek to napsal německý list Augsburger Allgemeine, který citoval ministra pro rozvojovou pomoc Gerda Müllera. Podle něj je to levnější řešení než platit dlouhé azylové řízení.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekají v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova.

Článek

„V průběhu následujících tří let každoročně uvolníme 50 miliónů eur na návratové programy,“ prohlásil Müller pro Augsburger Allgemeine.

Program nese název „Perspektiva vlast“ a mělo by jej využít několik set tisíc lidí. Zájem o dobrovolný návrat do vlasti mají podle ministra hlavně lidé z Iráku, Afghánistánu a balkánských zemí.

O peníze z fondu budou moci požádat nejen žadatelé o azyl, jejichž řízení již skončilo zamítnutím žádosti, ale také ti migranti, kteří se rozhodli vrátit do vlasti, aniž by vyčkali konečného rozhodnutí německých úřadů.

Dostanou i něco do začátku, i tak to vyjde levněji

Podle Müllera se řada migrantů z Německa neodvažuje vrátit zpět domů také proto, že mají strach, že budou muset zase začínat od nuly. Vládní fond by jim tedy poskytl prostředky do začátků.

„Uprchlíci se tak domů nevrátí jako ti, co selhali,“ uvedl ministr.

V součtu je navíc program pro Německo finančně méně nákladný než vedení zdlouhavých azylových řízení s možností odvolávání, vysvětlil Müller.

V listopadu opět více migrantů

Do Německa jen v loňském roce přišlo 890 000 uprchlíků. Letos by jich podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) mělo být méně než 300 000. V listopadu se nicméně počet příchozích proti předcházejícím dvěma měsícům opět zvýšil na 17 556. Od srpna počet lidí, kteří v zemi hledají útočiště, přitom plynule klesal, informovalo v pátek německé ministerstvo vnitra.

Nejvíce lidí doputovalo ze Sýrie, Eritreje, Afghánistánu a Iráku. V září a říjnu se počet nově příchozích držel kolem 15 000. V srpnu do Německa přišlo přes 18 000 lidí.

O azyl více žádají lidé z Balkánu

Celkem Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) přijal v listopadu 26 438 žádostí o azyl. Řada migrantů žádost podává až po několika měsících pobytu v zemi. Nejčastěji o azyl žádali Syřané, následovaní Afghánci a Iráčany.

Výrazně se ale v listopadu proti minulým měsícům opět zvýšil počet žadatelů z balkánských států. Albánie je na šestém a Srbsko na osmém místě v počtu žadatelů. Celkem obyvatelé zemí západního Balkánu požádali o azyl v 3079 případech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám