Hlavní obsah

Vrahovi, který se postavil v Londýně teroristovi s narvalím klem v ruce, zkrátili trest

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Řádění Usmana Khana se dvěma noži v ruce loni na konci listopadu v Londýně podlehli dva lidé. Počet obětí by však byl vyšší nebýt skupinky odvážlivců, kteří se mu postavili. Jedním z nich byl i Steven Gallant, kterého v roce 2005 poslal soud na 17 let za mříže za vraždu. Soud mu nyní s přihlédnutím k jeho činům zkrátil trest o 10 měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Je po všem. Vzpouzejícího se teroristu, kterého zastavili kolemjdoucí, nakonec zastřelili policisté.

Článek

Zkrácení trestu o 10 měsíců znamená, že se Gallant bude moci co nevidět podívat na svobodu. Od roku 2005 totiž sedí ve vězení za účast na ubití hasiče Barrieho Jacksona před barem v britském Hullu. Gallantův útok byl tak brutální, že záchranáři při snaze hasiče oživit prý ani nemohli najít ústa. Nyní je však Gallant zosobněním příběhu o polepšeném hříšníkovi.

Společně s městským zřízencem Darrynem Frostem, Jamesem Fordem a polským kuchařem Lukaszem a několika dalšími odvážlivci se loni 29. listopadu Gallantovi podařilo zastavit vražedný útok Usmana Khana, když byl na jednodenní propustce z vězení.

Khan zaútočil dvěma noži u London Bridge v centru Londýna před Fishmongers’ Hall. Stihl zabít dva lidi a několik jich poranit, než ho skupinka vybavená hasicím přístrojem, tyčí a narvalími kly zpacifikovala. Jejich výkon byl o to odvážnější, že Khan měl na sobě připevněnou atrapu výbušniny. O tom, že je falešná, nemohli obránci vědět.

„Lord kancléř udělil Stevenu Gallantovi královskou milost snížením jeho minimálního trestu o deset měsíců na základě jeho výjimečně odvážných činů před Fishmongers’ Hall, jež pomohly zachránit životy jiných lidí, navzdory tomu, že těmito činy sám vystavil svůj život velkému riziku,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Lidé se mohou změnit, uznal syn oběti

„Steve cítí hlubokou úctu ke všem, kteří mu pomohli milosti dosáhnout,“ uvedl jeho právník Neil Hudgell pro server Hull Daily Mail. „Nyní hodlá použít jeho vědomosti a zkušenosti ku pomoci ostatním, aby uhnuli z dráhy zločinu,“ dodal.

Stephen Gallant (vlevo) na snímku s Jackem Merrite, jednou z obětí Khanova útoku.

V případě Gallanta se nejedná o prázdnou frázi. Odčinit svůj brutální čin se snažil dávno předtím, než k útoku došlo. Jedna z obětí, cambridgeský student Jack Merrit, pracoval s vězni na jejich postupném návratu do běžného života a spolupracoval i s Gallantem.

Teroristovi s noži na London Bridge se postavil i polský kuchař s narvalím klem

Evropa

Jedenadvacetiletý Jack Jackson, syn hasiče, kterého Gallant zavraždil, řekl: „Jsou to smíšené emoce, ale to, co se stalo na London Bridge, ukazuje, že lidé se mohou změnit.“

Druhý vrah

Gallant není jediným z hrdinů, který byl odsouzen za vraždu. Za ni seděl i James Ford, další z mužů, kteří Khana zastavili. Zatímco Gallant zavraždil se svými kumpány hasiče v brutální bitce, Ford v roce 2004 zavraždil mladou postiženou ženu a byl odsouzen na 15 let. V době útoku byl na svobodě několik dnů.

Jedním z londýnských hrdinů je i vrah postižené mladé ženy, kterého právě propustili

Evropa

„Není to žádný hrdina, je to vrah, kterého zrovna propustili, a my jsme o tom jako rodina nevěděli,“ řekla novinářům teta zavražděné mladé ženy Angela Coxová, která se s vyzdvihováním Fordova hrdinského činu odmítla smířit.

Bizarní pozadí útoku

Celý příběh teroristického útoku má zdánlivě bizarní pozadí. Muslimského teroristu pomohli zastavit dva odsouzení vrazi za pomoci narvalích klů. Právě vězení však aktéry případu spojuje.

Ve Fishmongers’ Hall se totiž ten den konala konference pořádaná Cambridgeskou univerzitou věnující se rehabilitaci propuštěných vězňů.

Teroristický útok na London Bridge má dvě oběti. Mrtvý je i útočník s nožem

Evropa

Usman Khan si předtím odseděl sedm let za přípravu a schvalování terorismu. Na konferenci byl pozván, aby promluvil o tom, jak se mu žije na svobodě. James Ford byl přizván jako čerstvě propuštěný vězeň a Stephen Gallant dostal jednodenní propustku z vězení, aby mohl mluvit o programu později zavražděného studenta Jacka Merrita.

Ani narvalí kly však nebudou působit tak podivně, když si uvědomíme, že útok proběhl v budově Fishmonger’s Hall. Jde o sídlo Worshipful Company of Fishmongers, jednoho z nejstarších britských rybářských cechů, přičemž kly jsou výzdobou budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám