Hlavní obsah

Vrah z Halle dostal za útok na synagogu doživotí

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Doživotní trest si v pondělí u krajského soudu v německém Naumburgu vyslechl Stephan Balliet, který loni zaútočil na synagogu v Halle. Dovnitř se nedostal, zabil ale dva lidi v okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníka z Halle poslal soud na doživotí do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

List Der Spiegel uvádí, že se jedná o jeden z nejhorších antisemitských zločinů v poválečné historii země. Balliet si svůj trest odpyká ve věznici v Magdeburgu a kvůli závažnosti činu je nepravděpodobné, že by mohl žádat o podmínečné propuštění po 15 letech.

Musel jsem ji dodělat. Vrah od synagogy v Halle před soudem šokoval cynickým líčením střelby

Evropa

Osmadvacetiletý příznivec extrémního nacionalismu Balliet zaútočil na synagogu v den nejdůležitějšího židovského svátku Jom kipur (Den smíření), kdy v ní bylo kolem pěti desítek lidí. Nepodařilo se mu ale proniknout dovnitř, a tak zastřelil kolemjdoucí ženu a 20letého mladíka v prodejně kebabu.

Zabiják z Halle se při zhlédnutí videa z místa masakru rozesmál

Evropa

Útočník si podomácku vyrobil střelné zbraně i výbušniny. Díky tomu mnozí zůstali naživu, protože zbraně často selhaly. Kriminalistům už během vyšetřování sdělil, že chtěl původně útočit na muslimy, nakonec se ale rozhodl zvolit si za terč Židy, protože jsou pro „nespokojené bílé muže, jako je on, největším problémem“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám