Hlavní obsah

Zabiják z Halle se při zhlédnutí videa z místa masakru rozesmál

DPA, vpl, jz, ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magdeburg

Němec Stephan Balliet (28), který má na svědomí útok na synagogu v Halle loni v říjnu, projevil ve středu, druhý den procesu před Zemským soudem v Magdeburku, znovu cynismus a pohrdání lidmi. Při přehrávání videozáznamu z místa činu, který sám pořídil a živě přenášel na internet, působil podle televize MDR sebejistě a jízlivě a několikrát se rozesmál.

Foto: Ronny Hartmann, ČTK/AP

Stephan Balliet

Článek

Několik lidí, kteří zažili útok uvnitř synagogy, spolu se zraněnými a pozůstalými po obětech Ballietova řádění, raději opustilo soudní síň, když soudkyně Ursula Mertensová rozhodla o promítnutí videozáznamu. Ti, kteří v soudní síni zůstali, si zakrývali oči, odvraceli pohledy nebo drželi za ruce své sousedy a právníky.

„Musel jsem se usmívat na jednu nebo dvě věci, hloupé vtipy, nic víc,“ vysvětloval Balliet později svou reakci. Stejně jako na začátku soudního jednání, také druhý den přelíčení se Balliet objevil u soudu v dobré náladě. Během přestávek chatuje se svými přívrženci, šklebí se na žalobce nebo pohledy bloudí v jejich řadách. Skutečnost, že by mohl strávit zbytek života za mřížemi, ho nevzrušuje.

Musel jsem ji dodělat. Vrah od synagogy v Halle před soudem šokoval cynickým líčením střelby

Evropa

Svou vinu nepopírá, lítost neprojevuje a rozhodně nežádá o odpuštění. Je mu líto jen toho, že lidi, které zavraždil, nebyli Židé, muslimové ani cizinci, píše reportér agentury DPA. Je sebekritický, pokud jde o selhání zbraní a výbušnin během jeho útoku. Soudu se snažil také dokázat, že není bláznivý vrah, ale že svůj čin pečlivě plánoval, píše DPA.

Balliet zaútočil na synagogu v Halle loni 9. října v den nejdůležitějšího židovského svátku Jom kipur (Den smíření). V synagoze se v tu chvíli nacházelo kolem 50 lidí.  Střelné zbraně a výbušniny si připravil doma. Do synagogy se mu nepodařilo dostat a zbraně mu několikrát selhaly, právě to zřejmě zachránilo mnohým lidem život. Podle prokuratury chtěl postřílet co nejvíce z přítomných 52 lidí.

Když se mu nepodařilo do synagogy vstoupit, zavraždil dva lidi poblíž budovy. První obětí se stala 40letá invalidní Jana Langeová, která procházela kolem, a ve stánku s kebabem 20letý malíř pokojů Kevin S., jenž ho prosil o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám