Hlavní obsah

Vrah střílel po Kuciakovi ze 30 centimetrů, citovala soudkyně pitevní zprávu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Novináře Jána Kuciaka zasáhl vrah z bezprostřední blízkosti a svému vrahovi musel stát tváří v tvář. „Byly nalezeny dva projektily a jeden střelný otvor,“ citovala předsedkyně senátu Ružena Sabová z pitevní zprávy na pondělním pokračování soudního přelíčení s obžalovanými z vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obviněný Miroslav Marček se plně doznal k vraždám

Článek

Příčinou smrti novináře byl šok po střele do srdce. Důkazem toho, že vrah střílel z bezprostřední blízkosti byl fakt, že povýstřelové zplodiny obsahující olovo, baryum a antimon měl Kuciak na obou rukou i na hlavě.

Příčinou smrti Kušnírové byl zásah do hlavy. „Bezprostřední příčinou smrti byla mozková smrt. Střelec mohl být od oběti vzdálen asi 30 centimetrů,“ přečetla ze zprávy Sabová. V obou případech bylo potvrzeno, že životy Kuciaka a Kušnírové by nezachránilo ani okamžité poskytnutí pomoci.

Jste nádherná, psal šéf slovenského parlamentu Zsuzsové. Přitom tvrdil, že ji nezná

Evropa

U pondělního přelíčení jsou opět přítomni rodiče obou zavražděných mladých lidí. Čtení pitevní zprávy se však nezúčastnili. Detaily vraždy raději nechtěli slyšet.

Samostatné řízení

Bývalý profesionální voják Miroslav Marček před vyšetřovateli i u soudu přiznal a potvrdil, že střílel on. Soud v pondělí rozhodl, že o Marčekovi bude proto rozhodováno v samostatném řízení. „Soud dospěl k závěru, že ve věci obžalovaného Marčeka je potřeba provést pouze důkazy související s výrokem o trestu a o ochranném opatření,“ řekla Sabová.

Obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó vinu nepřiznali. Zsuzsová se procesu nezúčastňuje na vlastní žádost a v pondělí odpoledne se soudního přelíčení nezúčastnil už ani Kočner. U soudu je tak přítomen pouze bývalý policista Szabó, který měl být řidičem auta, jímž měl přivézt Marčeka na místo činu.

Na Slovensku pokračuje soud s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka

Evropa

Loni uzavřel dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který byl koncem roku 2019 odsouzen k 15letému trestu. Andruskó od začátku spolupracoval s policií a u soudu vypovídal jako korunní svědek. Podle jeho slov měl být objednavatelem vraždy Kočner, zprostředkovatelkou Zsuzsová a vykonavateli Szabó s Marčekem.

Kočner si podle obžaloby měl vraždu novináře objednat ze msty za to, že Kuciak ve svých článcích poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Kočnerovi, Zsuzsové, Marčekovi a Szabóovi hrozí za dvounásobnou úkladnou vraždu 25 let vězení až doživotí.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Po vraždě se po celém Slovensku konaly největší demonstrace od roku 1989 a postupně ze svých funkcí odstoupili premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám