Hlavní obsah

Vrah byl v Kuciakově domě opakovaně, měla ho natočit bezpečnostní kamera

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vrah novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se měl objevit v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta opakovaně, než je oba zavraždil. Server aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, upozornil, že potenciálního vraha zřejmě natočila bezpečnostní kamera a slovenská policie záběry analyzuje.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veľká Mača

Článek

„Na záběrech mu není vidět do tváře, takže s jeho identifikací to nebude jednoduché,“ konstatoval server v komentáři Marka Vagoviče, šéfa investigativního týmu, v němž Kuciak pracoval. V domě byl muž prý několikrát.

Aktuality.sk rovněž upozorňují, že policie při vyšetřování udělala několik chyb: „Nezavolala na místo činu soudního lékaře ani prokurátora. Nedokáže přesvědčivě vysvětlit, proč byl na místě činu tehdejší šéf protikorupční jednotky. Okolní les prohledala policie až měsíc po dvojnásobné vraždě.“

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Slovenská policie potvrdila, že oba byli zavražděni 21. února 2018 pistolí ráže 9 milimetrů. Vrah zasáhl Kuciaka dvakrát do srdce a Kušnírovou jednou do hlavy.

Tajemný prokurátor

„Byl stanoven předpokládaný čas vraždy v rozpětí asi pěti minut. Byl zdokumentován pohyb pravděpodobného pachatele a byly zjištěny další skutečnosti, které nyní nemůžeme prezentovat,“ informoval před časem dozorující prokurátor úřadu speciální prokuratury na tiskové konferenci, na níž ani neodhalil svoji totožnost a média nemohla pořídit záběry jeho tváře.

Prokurátor tehdy potvrdil, že na místě činu byly nalezeny dvě nábojnice a nevystřelené náboje: „Nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a s největší pravděpodobností nebylo nic odcizeno. Tyto okolnosti nasvědčují tomu, že šlo o vraždu na objednávku.” [celá zpráva]

Policie provedla 200 výslechů. Ve vyšetřovacím týmu je 60 lidí a generální prokurátor Jaromír Čižnár už podepsal dohodu o vytvoření mezinárodního vyšetřovacího týmu.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Po vraždě novináře a jeho snoubenky se na Slovensku konaly masové protesty. Ministr vnitra Robert Kaliňák odstoupil z funkce a poté podala demisi celá vláda premiéra Roberta Fica. Prezident Andrej Kiska jmenoval novou vládu premiéra Petra Pellegriniho. Nový kabinet sestavily opět strana Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana a strana Most-Híd. Koncem května odchází z funkce policejní prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám