Hlavní obsah

Kuciak byl zavražděn na objednávku čtyři dny před nálezem těl

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili čtyři dny před tím, než byla nalezna jejich těla, tedy 21. února 2018. Den jejich úmrtí v pondělí upřesnila speciální prokuratura s tím, že v tento den byl zaznamenán pohyb pravděpodobného pachatele. Vše navíc nasvědčuje tomu, že to byla vražda na objednávku.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača

Článek

„Oběti byly zavražděny výstřely z pistole kalibru devět milimetrů. Oběť byla zasažena jednou zepředu do hlavy a poškozený byl zasažen zepředu dvěma výstřely do srdce. Na místě činu se našly dvě nábojnice a nevystřelené náboje,” informoval o průběhu vyšetřování dvojnásobné vraždy prokurátor speciální prokuratury odboru speciální kriminality, který neuvedl své jméno a novináři nemohli snímat ani jeho tvář.

„Na místě nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a s největší pravděpodobností nic nebylo odcizeno. Tyto okolnosti nasvědčují, že šlo o vraždu na objednávku,“ informoval prokurátor úřadu.

Dvě stovky vyslechnutých

Na základě vypsání odměny ve výši milión eur (přibližně 25,5 miliónu korun) přijala prokuratura a policie několik desítek oznámení. „Všechny se prověřují se stejnou pozorností. Dosud bylo vykonáno dvě stě výslechů svědků, byly pořízené další operativní informace a získány první výstupy ze zajištěných nosičů informací nalezených na místě činu,“ konstatoval prokurátor.

Součástí vyšetřovacího týmu je deset vyšetřovatelů, přes padesát pracovníků operativy, byla vytvořena analytická skupina a skupina zahraniční spolupráce. „Jedná se o jeden z největších vyšetřovacích týmů vytvořených za účelem vyšetření vraždy za poslední roky,“ zdůraznil prokurátor.

Stopy vedou do Itálie

Úřad speciální prokuratury o vyšetřování informoval přesně měsíc po objevení těl novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové v jejich rodinném domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. [celá zpráva] Kuciak ve své nedokončené reportáži psal o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a její propojení na slovenské politiky.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

V ulicích slovenských měst požadovaly desetitisíce lidí vyšetření tohoto brutálního činu. [celá zpráva] Dvojnásobná vražda vyvolala na Slovensku politickou krizi. [celá zpráva] Postupně podali demisi ministr kultury Marek Maďarič, ministr vnitra Robert Kaliňák a nakonec i premiér Robert Fico (všichni Směr-sociální demokracie), čímž padla celá jeho vláda. Prezident Andrej Kiska minulý týden jmenoval novou vládu premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám