Hlavní obsah

Volby v Rakousku drtivě vyhráli lidovci

– Vídeň • Aktualizováno

Lidovci (ÖVP) s velkým náskokem vyhráli nedělní předčasné volby v Rakousku, takže se kancléřem bude moci opět stát Sebastian Kurz. Podle předběžných výsledků získali lidovci 38,4 procenta, jejich výsledek předčil očekávání. Druzí skončili sociální demokraté z SPÖ s 21,5 procenty, pro které to byl ale historicky nejhorší výsledek.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Příznivci rakouských lidovců se radují z volebních výsledků.

Článek

Generální tajemník ÖVP Karl Nehammer k výsledku řekl: „Dnes je den Sebastiana Kurze a Lidové strany.

Sociální demokraté si uvědomují propad, ale pozicí její předsedkyně Pamely Rendiové- Wagnerové by výsledek voleb neměl otřást, když je SPÖ druhá, byť je podle agentury APA  rozdíl mezi výsledkem první a druhé strany největší od druhé světové války.

Třetí jsou svobodní z FPÖ s 17,3 procenty, kteří oslabili o deset procentních bodů. Generální tajemník FPÖ Harald Vilimski uvedl, že pro stranu je „důležité přivést do odpovědných rolí nové tváře“. Není si jist, zda má strana dostatečně silný mandát na pokračování ve vládní koalici, takže je možné, že půjde do opozice.

Čtvrtí skončili podle prognózy institutu ARGE Zelení s 12,3 procenta, kteří se minule do parlamentu nedostali a slaví velký návrat. Neos dostali 7,4 procenta a Jetzt  bývalého člena Zelených Petra Pilze jen 1,8 procenta, takže tentokrát nepřekonali hranici čtyř procent pro vstup do Národní rady, dolní komory rakouského parlamentu.

Při přepočtu na mandáty si lidovci z ÖVP polepšili o devět křesel a mají 71 poslanců ze 183. SPÖ oslabila o jedenáct křesel a má 41 poslanců, ještě více ale ztratili Svobodní, když přišli o 21 mandátů a mají 30 křesel. Podepsal se na tom skandál s jejich předsedou Hanse-Christianem Strachem, kvůli kterému padla vláda.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Sebastian Kurz se svou přítelkyní Susanne Thierovou

Navrátivší se Zelení obsadí 27 křesel, což je nejvíce v historii. Theo Fissel, který vedl kampaň Zelených, označil výsledek za „největší návrat druhé republiky“.

Liberální Neos pak budou mít 14 poslanců, což je také jejich historické maximum. 

I když se lidovci mohou těšit, že posílili, bez koaličního partnera se neobejdou. Pro většinu se nabízí sociální demokraté, ale velká koalice není u voličů oblíbená.  Pokračovat ale mohou i v koalici se Svobodnými nebo se spojit se Zelenými.

Kancléřem se po volbách opět stane 33letý Sebastian Kurz, který po odevzdání hlasu řekl: „Naším hlavním volebním cílem je, aby tu nebyla žádná většina proti nám. Zelení se socialisty nemají dost zastupitelů, aby mohli vytvořit vládu.”

Ve volbách hlasovalo 76,2 procenta z téměř 6,4 miliónu voličů. Je to méně než v roce 2017, kdy byla účast osmdesátiprocentní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prognóza výsledku voleb v Rakousku

Předběžné výsledky by měl ministr vnitra Wolfgang Peschorn oznámit do 21:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám