Hlavní obsah

Vlk ulovil v Tatrách srnu přímo u trati, kořist mu naporcoval vlak

– Bratislava
Právo, ivi

Kamera Státních lesů Tatranského národního parku (TANAP) zachytila útok vlka na srnče nedaleko zastávky tatranské elektrické železnice v Horním Smokovci. Vlk táhl svou kořist přes trať, když přijížděla souprava, utekl, a srnu tak přejela vlaková souprava.

Útok vlka na srnu v Hornom SmokovciVideo: Štátne lesy TANAPu

 
Článek

Odborníci upozorňují, že zvěř se často zdržuje v blízkosti tatranských osad kvůli ochraně před predátory. „Často ztrácí plachost, což přináší nepříjemnosti. Ještě nepříjemnější je, že u lidských obydlí ztrácejí plachost také predátoři,“ uvedli odborníci TANAP s tím, že zveřejněný případ není vůbec výjimečný.

Vlk, jenž porušil vlastní pravidla

Podle zoologa Jozefa Hyblera jde o výjimečný případ, kdy vlk lovil za bílého dne přímo v okolí obydlených oblastí. „Vlk zřejmě v zápalu boje nevnímal okolí,“ řekl odborník webu poprad.dnes24.sk. „Vlk je dost plachá šelma, ale tady popřel všechna pravidla a vystavil se riziku blízkosti svého odvěkého nepřítele – člověka,“ dodal Hybler.

Zoolog připustil, že za své dvanáctileté praxe se s podobným případem ještě nesetkal.

Další oběť vlků objevili nedaleko osady Tatranské Matliare, jen pět kilometrů od Horního Smokovce. Podle oficiálních údajů žije na Slovensku ve volné přírodě asi 300 vlků. Myslivci mluví o více než tisíci kusech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám