Hlavní obsah

Vládnoucí polská strana ztratila většinu v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) sice zvítězila v nedělních parlamentních volbách, ale v Senátu přišla o většinu křesel. Zatímco v Sejmu bude mít 239 křesel z 460, v Senátu jen 48 ze sta, uvedl server Onet po sečtění 99,5 procenta hlasů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a šéf PiS Jaroslaw Kaczyński.

Článek

PiS by měla v Sejmu získat 239 ze 460 poslaneckých křesel, Občanská koalice 131, Levice 46, PSL/Kukiz 30 a Konfederace 13. Jednoho poslance získá německá menšina.

Známé je i obsazení Senátu, kde PiS obsadí jen 48 ze 100 křesel. Počítat může ještě s hlasem jedné nezávislé kandidátky, kterou vládnoucí strana podporovala. Opozice naproti tomu má už nyní jistých 51 mandátů. Zbývá dopočítat hlasy v jediném volebním obvodu, kde prozatím vede kandidát opoziční Občanské koalice.

Polské volby vyhrál Kaczyński, má skoro 46 procent hlasů

Stalo se

„Vypadá to, že budeme moci pokračovat v samostatné vládě, to byl náš hlavní cíl, abychom mohli v klidu a bez potřeby utváření divných koalic dále měnit zemi,” řekl mluvčí vlády premiéra Mateusze Morawieckého Piotr Müller. Dodal, že v tomto a příštím týdnu se bude rozhodovat o obsazení jednotlivých ministerských postů.

Prosazení plánů PiS však zkomplikuje ztráta většiny v Senátu, který může doplňovat zákony přijaté Sejmem, může protahovat jejich přijetí a blokovat změny ústavy. Závisí ale na schopnosti opozice dohodnout se. KO získala v Senátu 42 až 43 křesel, Levice dvě, lidovci z PSL-KP tři a nezávislí kandidáti čtyři. PiS ale podporuje jen jeden z nich, Lidia Staroňová. Předsedou Senátu bude zřejmě Bogdan Borusewicz z PiS.

Neúspěch však utrpěl ve volbách i šéf PiS Jaroslaw Kaczyński. Ve Varšavě skončil až za Malgorzatou Kidawovou-Blońskou, která vedla kandidátní listinu opoziční Občanské koalice (KO) jako kandidátka na premiérku. Problém však měl i předseda KO Grzegorz Schetyna, který Vratislavi získal mnohem méně hlasů než tamní kandidátka PiS.

Reklama

Výběr článků

Načítám