Hlavní obsah

Vláda nejmladšího kancléře končí, parlament jí vyslovil nedůvěru

– Vídeň • Aktualizováno

Rakouská národní rada v pondělí vyslovila nedůvěru vládě Sebastiana Kurze. Kabinet tvořila jeho Rakouská lidová strana (ÖVP) a nestraničtí odborníci. Před týdnem ho opustila strana svobodných FPÖ. Její poslanci v pondělí hlasovali proti vládě. V poválečných dějinách Rakouska je to poprvé, kdy rada vyslovila kabinetu nedůvěru.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz na pondělním jednání rakouského parlamentu

Článek

Kurzova strana přitom uspěla ve víkendových volbách do europarlamentu, získala téměř 35 procent hlasů.

Až do oficiálního jmenování přechodné vlády povede kabinet vicekancléř a ministr financí Hartwig Löger z lidové strany. Oznámil to večer prezident Alexander Van der Bellen po jednáních s předsedy parlamentních klubů. Ministry současně pověří správou jejich resortů. Prezident nepředpokládá, že by jmenování přechodné vlády mělo trvat díle než týden.

Kabinet se v krizi ocitl minulý týden poté, co německá média zveřejnila dva roky staré video, na němž nyní už bývalý předseda tehdy vládní FPÖ Heinz-Christian Strache jednal na Ibize se ženou, která se vydávala na příbuznou ruského oligarchy. Nabízela mu pomoc při volbách výměnou za přidělení stáních zakázek.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Heinz-Christian Strache

Strache po zveřejnění videa odešel z pozice vicekancléře a odešel i z čela FPÖ. Kurz následně vypověděl koaliční smlouvu.

Kromě FPÖ podpořili v pondělí návrh na vyslovení nedůvěry vládě i opoziční sociální demokraté. Zemi čekají předčasné volby.

Kurz se stal kancléřem v roce 2017, tehdy mu bylo 31 let a stal se nejmladším premiérem, v Rakousku tedy kancléřem, v Evropě.

Od roku 1945 hlasovala národní rada o vyslovení nedůvěry kabinetu už 186krát. Až pondělní pokus uspěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám