Hlavní obsah

Vítr, déšť a vysoké vlny, Británii čeká další drama

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prosince minulého roku se potýká Velká Británie s velmi nepříznivým počasím. Na mnoha místech nepřetržitě prší i několik týdnů, zemi tak ochromily rozsáhlé záplavy. Téměř celou jižní oblast země také postihly větrné bouře, které ženou na pobřeží vysoké vlny. Odborníci označují tuto zimu za jednu z nejhorších, někteří rozsah škod přirovnávají k biblickým rozměrům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velká Británie zažívá nejvlhčí zimu všech dob, a další bouře se na ni ženouVideo: Reuters

 
Článek

Neobvykle silné a hlavně dlouhé zimní bouře s nadměrnými přívaly srážek ochromily rozsáhlou část Velké Británie. Stovky domu jsou zaplaveny, na mnoha místech země zcela přestala fungovat dopravní infrastruktura.

Foto: Toby Melville, Reuters

Pod vodou se ocitl i nejeden hřbitov.

Už v prosinci zasáhly jižní část země silné srážky, jejich úhrny byly dvojnásobné oproti předchozím rokům. Poslední měsíc minulého roku patřil v zemi současně i k největrnějším od ledna 1993.

Nová výstraha před větrem a vysokými vlnami

Neobvykle dlouhá je také doba, po kterou tyto zimní bouře trvají, a bohužel to vypadá, že minimálně ještě na dalších několik dní nečeká zemi příliš optimistická vyhlídka.

Foto: Toby Melville, Reuters

Při evakuaci obyvatel postižených záplavami pomáhají všechny dostupné dopravní prostředky.

Agentura pro kontrolu počasí vydala nové varování pro jižní Wales a jihozápadní Anglii, tyto oblasti má během víkendu zasáhnout silný vítr v nárazech až 112 kilometrů v hodině. Ve spojitosti s tím se očekávají i velké vlny, pobřežní hlídka varuje před velmi vysokými vlnami, ty mohou osahovat až 14 metrů.

V sobotu ráno byly navíc postižené oblasti bez dodávek elektrického proudu. Doslova v troskách je na některých místech i doprava. Železniční trať mezi Devonem a Cornwalem je uzavřena, na několik místech voda koleje doslova smetla.

Foto: Toby Melville, Reuters

Poškozená železniční trať v Dawlishi na jihozápadě země

V celé oblasti jižní Anglie platí kvůli dešti druhý ze čtyř varovných stupňů, minimálně do neděle je vydáno i varování před silným větrem. V pondělí by se mělo počasí trochu zklidnit, od úterý ale meteorologové opět očekávají silný vítr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozbouřené moře podemlelo železniční trať v DevonuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám