Hlavní obsah

Virologové v Německu doporučují očkovat proti opičím neštovicím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Stálý výbor pro očkování (STIKO) při Institutu Roberta Kocha doporučuje očkovat proti opičím neštovicím. Doporučení se zatím vztahuje na rizikové skupiny, píše server týdeníku Focus s odvoláním na rozhodnutí výboru.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle výboru by se očkovat měli lidé, kteří přicházejí do blízkého kontaktu s nakaženými, laboratorní personál a také homosexuální muži, kteří střídají partnery.

Očkovat by se mělo vakcínou proti pravým neštovicím Imvanex, která je schválená v Evropské unii.

Dosud bylo v Německu potvrzeno 130 případů nákazy opičími neštovicemi.

Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje více než 1000 případů nákazy v zemích, kde se infekce dříve nevyskytovala, nanejvýš jen výjimečně.

Zatím není jasné, zda při nakažení opičími neštovicemi člověk získává celoživotní imunitu, což nebyl případ pravých neštovic, které se do roku 1980 podařilo vymýtit díky soustředěnému programu očkování.

Infektolog: Na opičí neštovice máme léky i vakcíny, to u covidu nebylo

Domácí

Většina případů nákazy se vyskytla u mužů, kteří měli pohlavní styk s jinými muži. Jednotlivé případy se však objevily také u žen.

Důležité podle WHO je, aby se lidé s příznaky izolovali a vystříhali se kontaktu se členy rodiny.

Vir se většinou přenáší tělesným kontaktem. Může se však přenášet i z povlečení, ručníků či oblečení nakaženého s pupínky.

Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám