Hlavní obsah

VIDEO: Záznam startu letadla z Madridu neukazuje, že by motor hořel

Novinky, DPA, BBC, rei, IHT, Reuters
MADRID

Kontrolka naznačující přehřátí motoru španělského letadla donutila pilota odložit pokus o vzlétnutí hodinu před tím, než se stroj zřítil. Na jeho palubě ve středu v Madridu zemřelo 153 lidí. Zatímco zdrcení příbuzní v márnici identifikovali mrtvé, vyšetřovatelé se snaží zjistit, co se stalo. Experti po shlédnutí videozáznamu vylučují, že byl motor přehřátý a hořel.

Článek

Španělská televize TVE odvysílala záběry trosek roztroušených po širokém okolí. Spousta těl byla popálená k nepoznání. Místa v letadle byla plně rezervována. Jeden španělský pár let nestihl o tři minuty. Měl štěstí, přežilo jen 19 lidí na palubě.

Podle původních zpráv začal hořet jeden z motorů během vzlétnutí nebo krátce po něm. "S letadlem to házelo z jedné strany na druhou. Nevím, co se pak stalo. Viděla jsem lidi, kouř. Ztratila jsem vědomí,“ řekla Ligia Palominová s tím, že ji musely probrat exploze. "Zvedla jsem hlavu a viděla jen těla,“ dodala.

Španělská ministryně dopravy Magdalena Alvarezová uvedla, že letadlo bylo původně na cestě ke startovací dráze, když piloti zaznamenali problémy s teplotou. Vzlet se o hodinu zpozdil a problém měl být vyřešen. Krátce po druhém pokusu muselo letadlo nouzově přistát v obtížném terénu, rozlomilo se a okamžitě vzplálo.

Španělští experti se po shlédnutí videozáznamu startu letadla shodli, že přehřátí nebylo příčinou nehody a motor nehořel. Zůstávají tedy u konstatování, že letadlo nemělo v době vzletu potřebný tah.

Vyšetřování příčin nehody potrvá týdny a závěrečná zpráva bude zřejmě hotová až za několik měsíců.

Havarované letadlo aerolinek Spanair byl 15 let starý McDonnel Douglas MD-82, který původně vlastnila společnost Korea Air. Stroj procházel pravidelným servisem a nebyly s ním potíže.
MD82 je považován za bezpečný a spolehlivý stroj. Ve světě je podle agentury EFE v provozu 432 kusů.
Středeční letecká havárie byla nejtragičtější v zemi od roku 1983.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám