Hlavní obsah

Video zachytilo brutalitu běloruských policistů v antonu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský server Tut.by zveřejnil sedmiminutové video, které pořídil 10. srpna jeden ze zadržených. Muž natáčel zásah a zařízení nevypnul, ani když byl strčen do antonu, takže se mu povedlo zachytit, jak brutálně běloruští policisté postupovali a jak nadávali zadrženým. Místy je vidět i mlácení obuškem.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Mnozí účastníci demonstrací byli zadrženi.

Článek

Video zachycuje, jak byl muž zadržen. Marně se ptal proč a hájil se, že se ničeho nedopustil. Strčili ho do antonu. Policisté vše provázeli nadávkami a bitím. Nutili ostatní zadržené, aby si lehli tváří k zemi a měli ruce za hlavou.

Slyšet je hlas zadrženého, jak opakovaně říká, že se ničeho nedopustil a jede z práce. Policisté na něj křičí: „Obličej k zemi. Ruce za hlavu.“ Rozkazy prokládali velmi sprostými nadávkami, zveřejnitelný je jen výraz zvířata. Je vidět bití obuškem doprovázené rozkazy: Dolů, ty ... , řekl jsem ti to, ty ... “

Když se zadržený pokouší opět vysvětlit, že se ničeho nedopustil, je mu řečeno „Ticho“. Pak je slyšet jen pleskání obušku prokládané překvapivě klidně pronášenými nadávkami a hlášení, jak postupuje zásah a kam se má jet. „Děláme na té chátře. Levé křídlo zlikvidováno. Našli jsme dýmovnice.“

Ležet museli zadržení na sobě, byl mezi nimi invalida

Následuje další výzva, aby si všichni lehli na zem. Protože je anton zaplněný, mají si lehnout na sebe. „Rychle. Jeden na druhého, sem jdi.“ Pak zazní, že už všichni leží a není potřeba je bít.

Anton však stále neodjíždí. Záhy je jasný důvod: „Je tu ještě jeden invalida. Ruce za hlavu. Ještě ho naložíme.“

Naložený muž si stěžoval, že má zlomenou nohu. Přesto je slyšet výzvu: „Lehni si na ...“ Následuje hlášení, že vůz je plný.

Reklama

Výběr článků

Načítám