Hlavní obsah

VIDEO: V Itálii odpojí ženu od přístrojů po 17 letech v komatu

ŘÍM
Aktualizováno

Italská klinika v Udine umožní zemřít ženě, která je po autonehodě 17 let v komatu. Přeruší její výživu, uvedly v úterý agentury AP a CNN. V noci byla převezena na soukromou kliniku v Udine, kde by ji měli odpojit od přístrojů.

Článek

Italský soud už v létě navzdory protestům zaručil jejímu otci Beppemu, že bude moci nyní 37letou Eluanu Englarovou odpojit od vyživovací trubice. To vyvolalo v římskokatolické zemi velkou kritiku. V listopadu verdikt povrdil odvolací soud.

Rozhodnutí soudu odmítá i současná vláda premiéra Silvia Berlusconiho, podle které verdikt legalizuje euthanasii, která není v Itálii povolena.

Problémem bylo, kde bude odpojení provedeno. Veřejná zdravotnická zařízení musí podle rozhodnutí z minulého měsíce garantovat péči o pacienty v komatu, tudíž nemohou pacienta odpojit. Nejméně jedna veřejná nemocnice odmítla odpojení provést. Souhlasila s tím až soukromá klinika La Quiette.

Englarová při autonehodě v roce 1992 utrpěla mnohočetná poranění a od té doby je v komatu.

Církev a věřící protestují

Když ženu převáželi z církevní katolické kliniky v Leccu, před vchodem se sešli odpůrci euthanasie s transparenty. Skandovali „Eluano, probuď se“.

Umělá výživa má být sedmatřicetileté Eluaně Englarové přerušena během tří dnů, informovala agentura ANSA s odvoláním na kliniku. Podle lékařských zdrojů může pacientka po odpojení žít bez výživy a vody i dva týdny, než zemře.

Vatikánský ministr zdravotnictví kardinál Javier Lozano Barragán tento postup odsoudil. "Přerušit umělé vyživování Eluany se rovná odporné vraždě a církev proti tomu nepřestane hlasitě protestovat. Nevím, jak jinak by se dal definovat fakt, že se někomu přestane dávat potrava."

Papež Benedikt XVI. tuto neděli označil euthanasii za "mylné řešení strádaní " a zdůraznil, že nejde o akt milosrdenství, nýbrž o čin, který není hoden člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám