Hlavní obsah

VIDEO: Řidič havarovaného autobusu na Slovensku měl oprávnění pět měsíců

Právo, Novinky, toh, alt, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRENČÍN
Aktualizováno

Muž, který v noci na pátek řídil autobus Student Agency na lince z Bardejova do Prahy a havaroval s ním nedaleko Trenčína, má řidičské oprávnění na autobus pouze pět měsíců. Muži je 25 let. Při havárii zemřeli čtyři lidé.

Foto: Jan Koller, ČTK

Autobus havaroval u obce Kostolná-Zariečie. Zatím se šetří, co dělal na silnici, po níž vůbec jet neměl.

Článek

Mrtví muži jsou ve věku 55, 34 a 22 let. Žena, která po nehodě zemřela v nemocnici, měla 24 let. Všichni byli Slováci. Po nárazu vyletěli ven oknem a zůstali zaklíněni pod autobusem. Dalších 16 lidí se zranilo a byli rozvezeni do okolních nemocnic.

Někteří cestující mohli po nehodě pokračovat v cestě do ČR nebo jim dopravce zajistil cestu zpět do Bardějova. Jeden z těch, kteří odpoledne dorazili do Brna, řekl, že lidé museli v havarovaném autobuse vyrazit okna a vylézt.

„Byla tma a pršelo. Padali jsme přes sebe, někdo najednou ležel dole, jiný se zachytil nahoře. Lidi křičeli a naříkali. Vylezli jsme dírou po předním skle a hned jsme viděli, že někteří jsou mrtví,“ líčil novinářům po výstupu z náhradního autobusu v Brně jeden ze tří cestujících, podsaditý tmavovlasý muž středního věku. Žena středních let s ustaraným obličejem a zjevně ještě v šoku se odmítala s kýmkoli bavit.

Autobus mohl řídit od května

O věku a zkušenostech řidiče mluvil na Slovensku tamní ministr vnitra Ivan Kaliňák po návštěvě zraněných v trenčínské nemocnici.

To, že muž má řidičských průkaz na autobus pět měsíců, potvrdil Novinkám i majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. "Muž řídil sedm let nákladní auto, pak si udělal řidičský průkaz na autobus, ten má od května," řekl Jančura.

Autobus jel na lince Bardejov - Praha. Řidič nebyl unavený, protože svého kolegu vystřídal v Trenčíně. Mikrospánek tedy není jako příčina havárie pravděpodobný.

:. Nehoda autobusu u slovenského Trenčínafoto: Reuters/Radovan Stoklasa

Nehoda se stala několik kilometrů za městem v obci Chocholná. Řidič jel po silnici, po níž se do ČR nedá dojet. Podle všeho minul v obci Kostolná-Záriečie odbočku na Drietomu a Starý Hrozenkov a pokračoval po silnici třetí třídy.

Na mokré vozovce zřejmě nezvládl řízení. Autobus sjel ze silnice, narazil do svahu a převrátil se. Přesná příčina nehody se stále vyšetřuje. Dechová zkouška vyloučila, že by muž pil alkohol.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Lidé zřejmě nebyli připoutaní

Lidé, kteří zemřeli, nebyli podle všeho připoutaní, protože vyletěli ven z autobusu předním oknem. Personál v autobusech sice na použití bezpečnostních pásů upozorňuje, lidé je ale často nepoužívají.

Podle Jančury bude firma víc dbát, aby lidé jezdili v autobusech skutečně připoutaní. „To mnohdy pomůže zachránit životy,“ dodal Jančura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám