Hlavní obsah

VIDEO: Klaus vzpomínal v Bratislavě na 21. srpen 1968

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Český prezident Václav Klaus a jeho slovenský protějšek Ivan Gašparovič vzpomínali v Bratislavě na obsazení Československa 21. srpna 1968. Společně položili věnce k památníku obětí sovětské okupace.

Prezidenti ČR a SR vzpomínali na rok 1968Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

"Já jsem byl těsně před vpádem vojsk Varšavské smlouvy na svatební cestě na Slovensku. Ženil jsem se 30. července 1968 a potom jsme s manželkou, která je Slovenka, vyjeli do Západní Tater, kde jsme strávili asi dvanáct dní a pak jsem se vracel do Prahy," vzpomínal Klaus.

Český prezident zdůraznil, že také 21. srpen 1968 patří do společné historie Čechů a Slováků. "Je dobře, že jsme si to tady společně připomněli," dodal.

Klaus s Gašparovičem si prohlédli unikátní výstavu fotografií Ladislava Bielika, které pořídil 21. srpna 1968 v Bratislavě. Je mezi nimi také slavná fotografie muže v pyžamu, který stojí s odhalenou hrudí před sovětským tankem, která obletěla celý svět.

Slavná fotografie Laca Bielika z Bratislavy z roku 1968. Foto: Archiv

Prezidenty doprovázela manželka fotografa Alica Bieliková. "Ta výstava je velmi zřetelná a srozumitelná. Moc bych si přál, aby generace, které to neprožily, se sem přišly podívat a aby tato věc nikdy nebyla zapomenuta. To je hlavní poselství tohoto dne," řekl Klaus.

Gašparovič zdůraznil, že Češi a Slováci si v roce 1968 uvědomovali, že se dá žít svobodněji. "Příchod vojsk Varšavské smlouvy byl naši společnou tragédií," dodal slovenský prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám