Hlavní obsah

VIDEO: Eurotunel zůstává uzavřen, ještě ráno v něm hořelo

Novinky, BBC, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurotunel mezi Francií a Británií zůstane po celý pátek uzavřen a o obnovení provozu se rozhodne až po prozkoumání všech škod. Ještě ráno v jižním tubusu bojovali hasiči s plameny. Požár propukl ve čtvrtek večer. Hořel v něm fenol, který převáželo jedno z nákladních aut naložené na vlaku.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

U Eurotunelu na francouzské straně zasahoval i vrtulník .

Článek

Přestože hasičské jednotky ještě bojují s plameny, mají požár pod kontrolou, uvedlo ráno francouzské ministerstvo vnitra. Doplnilo, proč je požár tak obtížné zvládnout. Anglický nákladní automobil, který převážel fenol, se na vagónu převrátil a začal hořet.

Zásah byl velmi obtížný, uvedl velitel kentské hasičské a záchranné služby Bill Feeley: "Oheň, protože to bylo v tunelu, což je stísněný prostor, vytvářel velké množství kouře a velký žár. My jsme zasahovali z jednoho konce a francouzské požární sbory z druhého konce tunelu. Vím, že byli na doslech, domlouvali se.“

:. Evakuovaní řidiči kamiónů foto: ČTK/AP

Z tunelu bylo evakuováno 32 osob, 14 z nich utrpělo drobnější zranění, mnozí se nadýchali jedovatých zplodin.

Chaos v dopravě

Zatím není jasné, kdy se provoz v tunelu obnoví. Francouzské dráhy SNCF už vyloučily, že by to mohlo být v pátek. Může to však být až v příštím týdnu. Nejprve je nutné zjistit, v jaké stavu je po požáru tunel. Podle sdělení CNN je však severní tunel nepoškozený, takže by se mohl obnovit omezený provoz alespoň v něm.

Tunel neslouží jen lidem, kteří cestují mezi Londýnem, Paříží a Bruselem, ale hlavně přes něj jde asi 60 procent britského exportu do kontinentální Evropy.

Jeho uzavření vyvolalo velké zácpy na britské dálnici M20. U tunelu se hromadí několikakilometrové fronty nákladních vozů. Řidičům je doporučováno, aby dali přednost trajektům.

:. Fronta kamiónů v Britániifoto: Reuters/Suzanne Plunkett

Mnozí cestující, kteří plánovali cestu tunelem, museli zůstat přes noc v Londýně a hledat náhradní dopravu - ať už na trajektech nebo letadlem. Společnost Eurolines tvrdí, že má dostatečné kapacity, aby převezla zájemce svými autobusy naloděnými na trajekty. Postiženo je nejméně dvacet tisíc cestujících. Denně projíždí tunelem 18 osobních spojů a na 1500 vlaků pro přepravu kamiónů a nákladních aut.

Požáry v tunelu

Nejedná se o první požár v tunelu. Jen v roce 1996 si ale vyžádal vážnější zranění. Naposled v tunelu hořelo v srpnu 2006. Muselo být evakuováno 34 osob, když se vznítil náklad na nákladním automobilu..

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám