Hlavní obsah

Veteráni z Černobylu vzali útokem ukrajinský parlament

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nespokojení Ukrajinci, kteří před parlamentem v Kyjevě protestují proti okleštění sociálních podpor, prolomili ochranné bariéry před parlamentem, napsala agentura RIA Novosti. Požadují demisi premiéra Mykoly Azarova. Před parlamentem demonstrují často lidé, kteří pomáhali zvládat jadernou katastrofu v Černobylu, veteráni z Afghánistánu, malí živnostníci i obhájci lidských práv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti prorazili zátarasy u ukrajinského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Před parlamentem se jich sešly možná až dva tisíce. Demonstrující skandovali: „Pryč s Azarovem.“ Prorazili bariéry před budovou, ale pak je zastavila policie, která jim zabránila ve vstupu.

Foto: Sergei Svetlitsky, Reuters

Policisté před ukrajinským parlamentem běží na pomoc kolegům.

Podobný protest se konal už v úterý. [celá zpráva]

Občany pobouřilo, když ukrajinský parlament zveřejnil plán škrtů sociálních výhod pro deset miliónů občanů země. Jsou mezi nimi i ti, kdož pomáhali zvládat jadernou katastrofu v Černobylu v roce 1986.

Foto: Sergey Polezhaka, Reuters

Ukrajinští demonstranti se potýkají s policisty.

Demonstranti uvedli, že nemíní s protestem skončit a že by mohli pokračovat u budovy vlády, kde budou zasedat ministři.

Původně protestovali jen lidé zasahující u Černobylu, kterých je celkem asi půl miliónu. Ve čtvrtek se k nim ale přidali i veteráni z války v Afghánistánu.

Foto: Sergei Svetlitsky, Reuters

Demonstranti před ukrajinským parlamentem

Protestuje se nejen v Kyjevě, ale také Doněcku, kde se demonstrace účastnilo na 1500 osob. I tam požadovali demisi vlády. Na transparentech se objevil i nápis „Rok 1937 se vrací, represe pokračují“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři z Černobylu vzali útokem ukrajinský parlamentVideo: Reuters

Kyjev sahá ke škrtům kvůli půjčce od Mezinárodního měnového fondu ve výši 15 miliard dolarů, která je podmíněna úsporami. Lid však je proti, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám